tisdag 1 april 2014

Lösningen: Publikfria matcher!?

Ihjälslagen för sitt intresses skull. Ingen halvgangster eller kriminell utan en arbetande pappa som var iväg för att se sitt intresse. Att jag inte är något fan av sport kan ingen ha missat.
Detta är dock helt sjukt.

Jag kan se en lösning för att bli av med dessa händelser: publikfria matcher. Gör straffen mot alla så höga att ingen vill göra så här längre. Fotboll är inte på liv och död, ingen annan sport heller. Att straffen har skärpts för de huliganer som tas hjälper uppenbarligen inte när det är "ok" att slå en glasflaska i huvudet på någon som råkar ha en annan färg på tröjan än vad du gillar.
I ett nyhetsprogram intervjuades en man vars bror blivit ihjälslagen för att han var supporter till "fel" lag. Mannen menade inte att det var ok men ändå mer förståeligt då hans broder hade varit med i huligangänget för det lag han hejade på.
Den man hade inte gjort någon något.

Jag har länge varit kritisk till de kostnader sporten genererar för en vanligt arbetande "Svensson" samt de höga löner många spelare har för att sparka på en boll.
Att stänga alla matcher för publik hade enligt många betytt att alla skulle straffas.
Faktum är dock att med de kostnader som kommer runt detta straffas redan alla som inte är intresserade av fotbollen. När larmet gick om denna misshandel kallades polis in från stora delar av södraste Sverige, trots att det redan fanns många där.
Polis togs alltså från sina ordinarie uppgifter för att hjälpa till runt denna fotbollsmatch.
Det innebär att utredningar läggs på is och andra brott som begås får vänta då polisen befinner sig på en fotbollsmatch där huliganer härjar.

Som jag ser det innebär detta då att om matcherna varit publikfria, kunde polisen bekämpa de brott som sker varje dag, skydda oss medborgare.

kristianstadsbladet.se
Det blev ett ramaskri när klubbarna skulle börja betala för polisinsatserna och jag förstod aldrig varför. Om jag som krögare vill ha öppet måste jag ha väktare och jag måste betala dem själv, ingen kommer hjälpa mig. Skulle jag inte ha dem blir det problem om det händer något. Varför skulle då inte klubbarna betala denna insats?
Det är klubbarna som inte vill ha publikfria matcher av den anledning att de då inte tjänar så mycket pengar. Polisen får dock inget av de intäkter som kommer vid matcher med publik.
Klingar det illa?

Publikfria matcher och om inte, låt sporten betala insatserna. De är då de enda som kan motivera sig till att inte behöva polisinsatserna. Det är inte rätt mot alla andra medborgare att de förutom att inte ha polis runt sig, ska få betala för de problem människor runt matcherna ställer till med.

Självklart ska det få spelas matcher, men när det går så långt att någon blir misshandlad till döds. Då är något fel. Killen som gjort detta är säkert ångerfull men att på något vettigt sätt försöka förklara för mannens familj varför han slog en flaska i denna mans huvud, det går inte.
Det ar blivit en kultur runt fotboll som är allt annat än bra och enda sättet att förändra den är att ändra tillvägagångssätt. Uppenbarligen hjälper inte högre straff och vilken barnfamilj skulle våga gå och titta på en fotbollsmatch med en matchtröja på sig när det kan leda till döden?
Detta är sjukt.

Jag sörjer med den bortgågne mannens familj. Detta är fruktansvärt.

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2835&grupp=10560&artikel=5823625
http://svenska.yle.fi/artikel/2014/03/31/fotboll-ar-inte-pa-liv-och-dod