fredag 11 april 2014

Rätten att få tycka.

Jag är uppväxt med att ingen älskar alla men att alla ska respekteras oavsett vad de tycker och tänker. De jag inte respekterar är de människor som personligen har stört mig, men inga andra. Jag kan inte bli förnärmad över vad någon säger om min hårfärg, min politiska tanke, min religion, mitt kön eller något annat för det handlar inte om mig som människa.
Som kristen/hindu står jag inte för allt vad de religionerna står för och kan inte heller stå till svars för det. Som Moderat står jag för vad jag anser vara rätt men jag är inte till hundra procent överens med partiet och kan inte ställas till svars för något en enskild person med samma politiska inriktning som jag sagt eller gjort. Helt omöjligt. Jag kan inte heller ställas till svars för vad alla blondiner eller tjejer gör eller säger. Det handlar om personligt ansvar.

På exakt samma grunder kan jag omöjligt tycka illa om någon som inte gjort mig något personligen. Tyvärr känns det som om jag är väldigt udda när jag har dessa tankar.

Nyheterna fylls av artiklar om en person vars namn har fått samma effekt som Voldemort. Han ska inte nämnas och människor runt om i hela Sverige gör sitt bästa för att förhindra och störa den rätt vi i Sverige är så stolta över: demokratin.
En partiledare gör nu företagsbesök runt om i Sverige.

wanessie.blogspot.com
Vart han än ska kommer protesterna.

Jag har aldrig förstått detta. Om du inte tycker som någon annan, varför ta dig dit?
Varför stå och skrika? Varför störa?
Det mest effektiva måste vara att totalt ignorera hela händelsen vilket i sin tur hade lett till att media inte hade uppmärksammat besöket på alls samma sätt.

Jag är Moderat men varken skriker eller ställer till med bekymmer när någon som inte har min åsikt dyker upp. Jag lyssnar hellre och funderar över vad som har sagts. Håkan Juholt var i min hemstad härom året och jag lyssnade på honom. Inte för att jag sympatiserar med honom utan för att han representerade många människor och deras åsikter. Det är en partiledares roll oavsett vilket parti personen ifråga företräder.

Hur kan människor lägga så mycket tid på att försöka störa och förstöra för någon som inte tänker som de själv? Vad har hänt med "Jag håller inte med dig om din åsikt men skulle dö för din rätt att uttrycka den"? Gäller den bara vissa?
"Jag tycker alla människor är lika mycket värda"... MEN...
För mig finns inga men. ALLA människor är lika mycket värda oavsett vilket parti de sympatiserar med eller förespråkar och jag skulle aldrig döma dem. Jag håller inte med om åsikterna, men respekterar människan. Jag blir rädd när jag ser och hör hur vida spridd motsatsen är.
Hur många människorna är som anser att allas åsikter inte ska få komma till tals.
Anser de att den viktigaste frågan man ska ställa till eventuella nya kontakter är: Vilket parti tillhör du? Vilken tro tillhör du? Vad jobbar dina föräldrar med?

Hur kan någon bry sig?
Jag har hört åsikter om att det borde vara förbjudet för lärare att tillhöra Sveriges idag tredje största parti. Hur kan någon med en demokratisk tanke över huvud taget fundera på detta sätt?
Är det ok att sympatisera med exempelvis vänstern, med tanke på deras historia?
Kan en person som anser kommunismen vara något bra undervisa på ett pålitligt sätt?
Senast i helgen ställdes denna fråga till Skolverket på ett seminarium jag var på och svaret blev: En lärare får tillhöra vad de vill så länge de följer de riktlinjer de har. Alltså får en lärare tillhöra AFA eller Svenskarnas Parti om de vill. Det är ok så länge inte deras åsikter skiner igenom.
Ska vi börja ifrågasätta människors politiska tillhörighet bör många liknande tankar gå vidare:
Får du tillhöra vilken tro som helst?
Kan du exempelvis tillhöra Jehovas och vara lärare?
Får lärarens föräldrar tillhöra vad de vill? Ha gjort vad de vill?
Deras barn?

Om nu någon har problem med vad andra människor tycker eller tänker, varför då inte bara tillämpa "Sköt dig själv och skit i andra"?
Det värsta som kan hända någon är när ingen längre bryr sig.
Det minsta varje person kan göra är att respektera att andra människor har egna tankar och tycken.
Låt dem ha det, låt dem vara ifred och värna om det viktigaste vi har: demokratin.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5833564