tisdag 29 april 2014

Fett eller socker?

Överviktigt?
Vad är värst?
Fett eller socker?

Jag tittade på Vetenskapens Värld och skrattade rakt ut när jag sett programmet.
Självklart är det så att två personer inte gör en världsundersökning men jag blev ändå så nöjd.
De som nu går på dieter där man bara ska äta fett, för de finns, ni riskerar diabetes betydligt mer än vad jag gör.

sverigesradio.se
Min sammanfattning av programmet, även om en varierad kost alltid är den bästa, är att jag som sockerberoende klarar mig betydligt bättre än den som väljer att gå på en diet där man ska äta mer fett. Kroppen vill dock helst ha lite av varje.

För mig är det egentligen väldigt enkelt; ät mindre och rör dig mer. För mig är det sunt förnuft att inse att kroppen behöver en variation av mat där varken något ska tillsättas eller tas bort. På det ska det lagom med motion och för att du ska må bra bör delarna av detta vara ungefär lika. Överdrifter på något håll är inte bra.

Det förvånande med programmet är att den försöksperson som de ökade sockerintaget på mådde betydligt bättre än personen som inte fick äta socker. Efter en månad visade dessutom resultaten att mannen som ätit endast fett hade ökat risken för att få diabetes betydligt medan den som ätit mer socker låg kvar på en ofarlig nivå då dennes kropp hade vant sig. I de flestas ögon borde det vara tvärtom. Då jag känner samhörighet med sockerätaren tycker jag detta är intressant. Det sista året har jag gjort sockerbelastning för att se om jag fått diabetes eller ligger inom gränsen, och båda gångerna har resultaten var hur fina som helst. Min kropp har inte tagit skada av den mängd socker jag stoppar i mig. Jag har fått höra att om någon bör få diabetes så är det jag med allt det socker jag konsumerar men sanningen säger tvärtom. Min kropp har vant sig medan den som bantar med fettdieter ligger väldigt risigt till då deras kroppar tar stryk av det även om de går ner i vikt.

Alla får göra som de vill och känner förmodligen själv när de mår bäst.
Jag mår bäst av en läsk och en påse godis innan jag går och lägger mig!

http://www.svtplay.se/video/1980368/avsnitt-14-fett-eller-socker-vad-ar-varst