söndag 11 maj 2014

Civilkurage och myndighetskontroll.

Åtta år och död.
Det är resultatet av att många instanser inte har klarat av att samarbeta.
Att det hände kan dock inte de beskyllas för utan det är de personer som bragt flickan om livet som ska ställas ansvariga. Rutinerna är dock fruktansvärt fel och alla borde bli bättre på att anmäla.

Sverige är ett land där alla sköter sig själv. Ingen vill störa.
För ett par år sedan stod jag i kön till en stor klädaffär med ett par och deras son framför mig. Föräldrarna var så uppenbart påverkade av droger att de knappt höll ihop och där stod de med sin ett-tvååriga son i vagnen. De handlade vad de skulle och gick varpå jag frågade kassörskan vad i hela världen det var för något och hennes svar blev: " De brukar vara här så och handla, hemskt."
Ingen anmälan hade gjorts och inga vidare reaktioner utöver det att hon kallt konstaterat at det inte var ok. Civilkurage?
Jag förstår att det finns många som är rädda för att anmäla med sitt namn men det är helt ok att göra det anonymt. Faktum i detta fallet är att grannar hade anmält detta och det är för mig väldigt märkligt att rutinerna i de olika instanserna jobbar som de gör.
PM eller fax trodde jag var utdött.
Jag var övertygad om att det fanns bättre rutiner men saken är att jag inte tror att detta är så ovanligt som man vill att det ska vara. Jag har själv varit med och anmält, anonymt, för att ett år senare upptäcka att ingenting hade gjorts. Anmälan låg kvar på ett skrivbord. Detta var dock inte i Karlskrona. Det är fruktansvärt om det är så det fungerar.

Grannarna har gjort helt rätt. Det är lätt att säga att de borde ha tagit flickan direkt men en privatperson kan inte ta ett barn och åka iväg med det. Det blir kidnappning. Om grannarna dessutom har hört bråk och ljud finns risken att de inte vågar och gör då det rätta, ringer polisen. De häktade kommer från ett annat land med en annan kultur och det kan påverka. Hedersvåld vill ingen bli utsatt för och svenskar vill över lag inte lägga sig i.

aftonbladet.se
Rutinerna är helt klart fel men att jaga en "ansvarig" kommer de inte långt med då de som är ansvariga utan tvekan är flickans morbror och fru. De bör veta vad som har hänt. Jag förstår att det är lättare att försöka hitta en skyldig inom socialtjänsten eller polisen men till saken hör att ingen där jobbar på ett visst sätt efter ett eget initiativ utan de följer de riktlinjer och regler de har. Dessa är uppenbart fel och kommer nu förhoppningsvis att ändras på. Jag minns Bobby och hur han hade det och hade redan då förhoppningen att detta inte skulle hända igen. Myndigheterna måste bli tuffare och

Hela händelsen är fruktansvärd och jag har svårt att se hur morbrodern och hans fru fick vårdnaden, att skolan inte anmält, att civilkuragen bland andra runt om flickan inte är högre, att socialtjänsten och polisen inte har andra rutiner och har gjort mer. Detta har garanterat inte bara varit en engångshändelse utan något som eskalerat under det år flickan bott i Sverige. Skolan har anmälningsplikt. Av egen erfarenhet vet jag att det inte är självklart för många som flyttar till Sverige att aga inte är tillåtet här för i många länder är det accepterat att tillrättavisa sitt barn väldigt hårdhänt.
Vi bör kanske bli duktigare på att även peka på skyldigheterna man har när man kommer hit.

Jag var på en föreläsning för ett par år sedan som sa att man vid minsta misstanke skulle anmäla. Man behövde inte ha något konkret utan bara själva misstanken för enligt föreläsaren stämde magkänslan i nio av tio fall. Efter det har jag blivit betydligt duktigare. Alla vet någon i sitt närområde som borde skickas en misstanke på. Gör det!
Vill du göra ytterligare en insats?
Bli familjehem och ge de barn som inte har det bra en chans att få ett bra liv.

Mitt hjärta blöder för Yara och den tid hon levde i Sverige. Stackars barn som inte fick en möjlighet till ett långt liv. Jag hoppas även att hennes två kusiner nu ska få ett bra hem och vård för att klara av sina liv på ett bra sätt.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/blekingenytt/haktningsforhandling-idag
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18839028.ab