torsdag 29 maj 2014

Demokrati?

Inga partier i våra skolor.
Jag delar kritiken som nu kommer från olika håll.
Hur ska ungdomar, på ett vettigt sätt, komma i kontakt med politik om det inte sker genom skolan?
Det är faktiskt val i höst.

Nyheterna har tidigare tagit upp att alla riksdagspartier plus Fi har varit välkomna. Jag förstår det första men inte det andra. Vad ska Fi göra i skolan?
skolvarlden.se
För mig är lösningen väldigt enkelt om det nu är så att de vill att vissa partier inte ska få komma till skolan: låt alla demokratiskt valda, nu sittande partier i riksdagen, få komma.
De har redan en självklar roll i Sverige och därför bör det inte vara ett problem att låta dem få komma och ge den information de vill ha. Finns det något parti som vissa elever inte vill träffa, så låt dem slippa, men alla partierna ska ha samma rättigheter.

Politiken skriker efter ungdomar och det är de som i längden ska bygga vårt samhälle. Om de nu inte får komma i kontakt med politiker, hur ska de göra då?
De som väljer att komma till en valbod är få, de som läser på sociala medier är med all sannolikhet många men då väljer garanterat många att bara läsa om det parti som det redan finns intresse för.

För mig är det en självklarhet att skolorna ska vara öppna för riksdagspartiernas kandidater och kollegor, allt annat är i förlängningen ett hot mot demokratin.
Jag hoppas verkligen att Lärarförbundet backar i detta.

http://www.svt.se/nyheter/val2014/lararforbundet-rektor-maste-fa-neka-extrempartier