onsdag 28 maj 2014

Arbetslösa och mindre vetande röstar på Sd.

Precis så är det om man efter valet kollar sitt flöde på facebook eller lyssnar på radio.
Jag är knappt inne på nätet och än mindre facebook för jag har inte tid och värderar min tid till annat. Ett öga slängs dock inom där med jämna mellanrum och jag blir så fruktansvärt trött.

Jag är uppväxt med att man ska vara ödmjuk, respektera ALLA andra människor och att jag har rätt att säga till även Knugen vår att han har fel, om jag gör det på rätt sätt. Jag är uppväxt med att människor får se ut och tycka som de vill, men ändå är lika mycket värda som mig själv.
Kom jag hem och det hade hänt något i skolan var den första fråga jag fick: Och vad gjorde du? Vad var din del i det hela?
Frågan var definitivt inte om anledningen till bråket/händelsen var att motparten hade annan etnicitet, hitflyttad, pojke eller flicka, annan religion, vad du vill. Det var oviktigt. Viktigt var min roll i att det blev som det blev. Inget annat.

"Jesus älskar alla barnen..."
Oavsett vilket parti de väljer att rösta på när de blir vuxna. Kan du säga detsamma?

Jag skulle idag vilja kalla det för självinsikt.
Jag anser mig inte vara ofelbar. Jag anser mig inte vara bättre vetande eller förmer än andra. Jag tycker inte själv att jag står några steg högre på stegen och tittar ner på obelästa, korkade, tröga människor utan jag anser mig själv stå i jämnhöjd med alla tills de visar mig personligen vilka de är och då sjunker de sakta i mina ögon.
favimages.net
Jag är uppväxt med att jag inte är mer värd än någon annan och att man alltid ska hjälpa den som behöver det. Det samhälle som nu växer fram skrämmer mig fullständigt.

Jag har förutom grundskolan och gymnasiet många års studier på nacken. Utöver det otroligt många års arbetslivserfarenhet för de år jag har levt. Det jag många gånger anser mig ha mest nytta av är dock erfarenheten. Jag är inte fin och har läst i Lund. Nej, det festandet och lånen var inte värda det för mig då jag valde att jobba kvällar och helger istället. Och jag tror dessutom en utbildning många gånger är vad man gör den till. Snobbiga, fisförnärma människor som tror de är förmer än andra finns på många ställen men är enligt mig överrepresenterade i student och militärstäder. Det säger dock inget om deras livserfarenhet. De sista tio åren har lärt mig betydligt mer om vilka människor är, vilka man kan lita på och vilka som är värda att tro på än alla år i skolan. Arbetslivserfarenheten har gjort mig än mer ödmjuk mot de människor som väljer att inte läsa gentemot de som gör det. Många som läser anser att de är bättre och att de som inte läst är lite trögare. Min uppfattning är att många väljer att inte läsa vidare för de anser inte det vara värt det. De vill hellre ha en inkomst och vara hemma med en familj så all heder åt dem. Hade alla människor läst hade Sverige inte gått runt. Jag värderar inte människor efter det.

Så många gånger jag har hört frasen att "Jag tycker att alla människor är lika mycket värda, men..." De som sedan fortsätter anser att de som röstar på ett visst parti är mindre värda. Vem är då rasist? Vem delar in människor i fack?
Några minuter på facebook så går jag ur igen. Kotymen har tydligen blivit att man ska göra sitt bästa för att sänka alla som inte tycker som en själv. Många skriver provocerande inlägg. Ja, vi är alla olika och uppfattningen om vad som är provocerande är inte samma för alla. Jag blir ytterst sällan provocerad av någonting och skulle jag bli det behöver jag inte kommentera det inlägget utan hoppar över det. Varför?
Jo, för att jag anser mig inte vara för mer än andra.
Jag skulle kunna klanka ner på de "belästa" personer som inte förstår att "dom" inte finns, det heter dem, alla de som länkar direkta felaktigheter eller alla de som inte tänker som jag gör men jag väljer att inte göra det. Varför skulle jag tro att jag är smartare eller bättre än dem?

Några få minuter på facebook och jag hinner läsa inlägg från människor om vad fruktansvärt det är att runt var femte person i mitt älskade Hällevik är idioter. De har ju röstat på Sd.
Personer är snabba med att berätta om vad de gör, som gör dem humana. Personer berättar vad hemskt det är med denna främlingsfientlighet i ett samhälle som knappt har några adopterade barn och än mindre hitflyttade nysvenskar. Människor berättar vad duktiga de är som lever som de lär. Jag blir istället rädd när man måste framhäva vad duktig man själv är för i mina ögon är det den delen som visar på att något är annorlunda. Människor jag har hört kritisera invandringen och som genljöd i ramaskri över det planerade asylboendet här för ett halvår sedan kastar nu floskler runt sig.
Jag har tidigare skrivit om URs program om där en vit kvinna återvände till Zimbabwe efter att ha fått fly när Mugabe tog över. Hur kvinnan som flicka kommit hem och berättat om sin nya vän Vanilla och på frågan från sin mamma om vilken färg flickan hade, inte kunnat svara utan skulle kolla dagen efter. Det är för mig ett sätt att inte göra skillnad. Flickan hade inte ens funderat över vilken hudfärg hennes nya vän hade. Att framhäva motsatsen tyder för mig att man gör skillnad. Att man måste freda sig själv.
För mig är alla människor lika mycket värda, oavsett var de kommer ifrån eller bor.
Vi ska dock leva under samma premisser.
Jag är uppväxt med att alla människor är lika mycket värda, även de som inte röstar som jag gör. Jag är också uppväxt i ett hem där precis ALLA har varit välkomna och fortfarande är. Jag för det vidare och stoppar ingen från att komma hit så länge de beter sig vettigt. Jag är uppväxt i ett hem där alla verkligen har varit välkomna och jag vet att min familj hade varit några av de första att välkomna nya människor in, oavsett politisk tillhörighet, etnicitet eller bakgrund. Jag förundras över att många av de som nu slår sig för bröstet över hur öppna de är, enligt mig skulle beskrivas med motsatsen. Hem som aldrig har öppnat en dörr annat än för de med samma tycken, tänk eller intressen. Ser man sig själv genom ett töcken? Kolla igenom albumen/fotoboxarna och se var ni har varit. Hos oss har det alltid varit många och alla har alltid varit välkomna trots att de aldrig skulle bjuda på någonting, ha något med sig eller ens kunna skriva eller säga ett gott ord om oss öppet.
De är fortfarande välkomna för vi gillar oliktänkande.
Världen hade varit tråkig om det bara hade varit näktergalar som sjöng.

På radion hör jag samtidigt hur människor i Kallinge blir intervjuade om att deras by fått så otroligt många röster på samma parti och de intervjuades kommentarer är då att det måste vara arbetslösa och missnöjda människor som röstar på dem. De fortsätter att de tycker det är fruktansvärt med tanke på deras människosyn. Reportern frågar därefter ingenting.
Min direkta fråga på det, oavsett parti, hade varit: Vilken människosyn menar du då?
Var har du läst det?
Förvånansvärt många människor bygger sitt tyckande på vad den rödgröna median i Sverige trycker i kvällspressen. För dig som är intresserad så har jag länkat både Sd, Mp och Fis dokument om vad de vill. Där om någonstans kan man bilda sin uppfattning om vad de tycker och inte.
Dagen efter valet var en av kvällstidningarnas framsiderubriker att Miljöpartiet, Sd och Fi gått fram starkt. Ett partis namn var utskrivet och de andra två fick sin förkortning med.
Skillnad?
I mitt älskade, underbara Hällevik som jag aldrig kommer lämna röstade mellan var fjärde och femte person på Sverigedemokraterna. Hur tänker då jag om detta?
Jag tycker det är underbart med demokrati och jag älskar fortfarande mitt Hällevik.
På facebook hittar du nästan ingen som erkänner att de är någon av de som röstat på dem. Inte heller på radion. Varför?
webb-tv.nu
http://urplay.se/Produkter/177181-Varlden-Ater-till-hemlandet-Zimbabwe
Jag blir inte förvånad med tanke på den jakt som förs på de människor som vågar stå för det.
I Sverige är det tydligen så att demokrati är bra så länge de som röstar inte är idioter. Valfriheten är bra så länge de inte röstar på detta parti. Fantastiskt.
Det är helt ok att rösta på en grön låtsaslärare eller en kvinna som gjort sig mest känd för att hon inte hittat till toaletten när hon varit på bio, men det är ok. Vad du än gör ska du undvika att tala om Voldemort. De som ändå väljer att ta upp detta ska jagas med blåslampa. Skulle någon ta upp det kallas denne rasist, främlingsfientlig eller har den helt enkelt inte hjärtat på rätt ställe. Demokrati?

Min tanke med dessa siffror är: Vakna.
Vad gör jag/vi som Moderater för fel när vi tappar så många väljare?
Vilken del av vår politik tilltalar inte de personer vi är så beroende av till höstens val?
Därefter får vi kolla över vår politik och se om det är något vi kan se över och ändra på.
Jag kan ju inte gå ut och påstå att var fjärde/femte person är dum i huvudet eller efterbliven men då jag anser att alla människor, oavsett vad de röstar på, är lika mycket värda så respekterar jag dessa.
Det är förmodligen anledningen till varför många av dessa berättar för mig att de röstar på detta parti. De vet att jag inte är fördomsfull och respekterar deras åsikt även om jag inte håller med dem. Jag tror inte att jag är förmer än dem och jag tror absolut inte att det är arbetslösa eller mindre vetande personer som väljer att lägga sin röst där. De är som alla andra.
Alla de som anser det, som fortsätter förstöra för dem när de håller sina torgmöten och fortsätter sätta ord i deras munnar som de inte säger själv; grattis, ni kommer se till att de ökar ännu mer i riksdagsvalet.

Jag är Moderat och tillhör detta parti för att jag anser att mest av mina egna åsikter återfinns här. Jag anser dock att alla andra partier med väljare är lika mycket värda och tänker inte fördumma några av dem. Skulle jag göra det blir det då miljöpartiet som så uppenbart får sina väljare på grund av att media väljer att gulla med dem. Jag kandiderar både till kommun, landsting och riksdag för Moderaterna och står för det. Jag anser det dock vara väldigt illa att det så uppenbart går bra att kritisera vissa partier eller frågor men inte andra. Hade alla verkligen stått för demokratin och ansett att alla andra människor var lika mycket värda hade ingen i Sverige, 2014, behövt vara rädd för att uttrycka sin åsikt. Då hade det inte varit ett problem att hitta de som röstar mörkblått och står för det.

Läs igenom partiprogrammen nedan och se vad du tycker. Två av dem är skrivna som flummiga dokument från sjuttiotalet men inget av dem, som jag hittat, uttrycker någon form av att vi ska särskilja människor. Vänligen, läs igenom dem och hjälp mig då hitta det då jag tydligen inte är tillräckligt smart för att se det "alla" talar om.

För mig är alla människor lika mycket värda och jag gläds över att valdeltagandet ökade något jämfört med 2009. Jag väljer att se det positiva istället för att klanka ner på andra människors åsikter och anse att de har fel.

http://www.val.se/val/ep2014/valnatt/E/kommun/10/83/index.html
http://sverigedemokraterna.se/var-politik/dokument/
http://www.mp.se/om/partiprogram
http://feministisktinitiativ.se/politik/var-politik/