måndag 12 maj 2014

Eurovision, hockey och dubbelmoral.

Fel låt vann. Frågar någon mig är det precis vad jag tycker. Inte på grund av vilket land den kommer ifrån, vad framföraren hade på sig eller vilket kön den tillhörde. Jag tycker fel låt vann för att den inte tilltalar mig och min övertygelse är att den främsta anledningen till att den faktiskt blev etta är personen som framförde den. Min fasta övertygelse är att hade Eurovision endast baserats på musiken, exempelvis genom att bara höra musiken på radion, hade resultatet sett annorlunda ut. Jag är säker på att den vann för att det anses politiskt korrekt gentemot Ryssland och deras inställning till homo, bi och transpersoner.

Jag ger inte mycket för Ryssland. Jag hade gärna besökt landet för att bilda min egen uppfattning men känner inte att jag vill gynna ett land som inte har yttrandefrihet och mänskliga rättigheter på agendan. Deras inställning till HBT-personer är katastrofal.
Jag är väldigt liberal i dessa frågor och anser dessa personer ha lika stor rätt att gifta sig (dock ska ingen tvingas viga dem om det är emot deras tro) och få adoptera. För mig är det en självklarhet och inget konstigt alls att Ryssland fortfarande inte har förstått det. Varför skulle de vara före i detta när de inte är det i något annat? Det är ett par länder i Afrika som nu på 2000-talet till och med infört förbud mot detta. Hemskt. Jag anser att varje människa själv ska få välja vem de vill leva med och hur.

Jag slutade följa Eurovision och schlagern över huvud taget när det började delas upp i en hel hög tävlingar. Likt sportevenemangen som kommer med jämna mellanrum värderar jag min tid till annat betydligt mer än att placera mig framför teven för i slutänden bryr jag mig inte. Varken om musiken eller sporten. Det är för mig ovidkommande vem som vinner eller förlorar.
I år blev jag dock tipsad att bidrag nummer elva skulle man bara se.
Sanna är dessutom från grannkommunen så det lockade även det. Alltid kul när det går bra för någon hemifrån och i dessa sammanhang är det helt ok att vifta med vår svenska flagga.
Kommer fortsättningsvis att göra som tidigare, slå på nyheterna och se vem som vann.


eurovisionireland.net
Vinnaren kallas nu för en hen. Hen finns inte. Oavsett vilket ord någon hittar på så existerar det inte några människor som inte har en könstillhörighet och de som föds till hermafroditer är få. (Vilket egentligen är noll då inga kan föröka sig på båda sätten men det är så vi talar. Finns bara djur som är riktiga hermafroditer.)  Människan föds som en XX eller XY-kromosom och det bestämmer könet. Skulle det inte passa någon är det helt ok att ändra sig till det andra och det gör mig ingenting. Så länge personen i fråga trivs med sig själv så fine. Jag lägger mig inte i det.

Problemet som jag ser det här är att vinnaren vann för att det är en man med kvinnliga drag uppklädd i klänning och med skägg som framför bidraget och att människor då röstar för att på något sätt hämnas Ryssland. Eurovision handlar för mig om musik och inte vem som framför det. Rysslands bidrag buades ut. Vilken fantastisk värld vi lever i. I musiktävlingen ska det bidrag vinna som kan knäcka någon annan men frågan jag ställer mig då är, väljer dessa människor bort hockeyn?
Parallellt nu är det hockeytävlingar i Vitryssland.
Inget land som bidrar till de mänskliga rättigheterna.
Alla som röstat på Österrikes bidrag för att visa ett statement, ni tittar väl inte på hockeyn?
Ni bidrar väl inte till att människor förtrycks i ett land som tjänar pengar på hockeyn nu?
Det är väldigt mycket dubbelmoral om ni väljer det ena men inte det andra.

Jag har full förståelse för att min musiksmak inte alltid räknas som "rätt" och respekterar fullt ut att det finns de som verkligen tycker att rätt låt vann. Problemet i detta blir dock att den som inte tycker det helt plötsligt ska anklagas för att vara emot mänskliga rättigheter, HBT-personer och hen.
Det blir som när man kritiserar vänstern. Fy den som säger emot.
Om vinnaren hade varit klädd i kostym eller andra kläder som räknas som mer manliga än kvinnliga tillsammans med sitt helskägg är jag övertygad om att han inte hade vunnit. Min övertygelse blir inte mindre av att i princip all media efteråt rapporterar om hur bra detta är för: "Kärleken har vunnit", "Ett stort steg för Europa och de mänskliga rättigheterna" och "Putin, du kan inte stoppa oss." OM det nu är låten som är så fantastik, varför inte hylla den?

Argument kommer som att många länder faktiskt röstade på det vinnande bidraget, även Ryssland. Jo, röstningen är ju indelad i två delar där både jury och telefonröstning räknas och då en telefonröstning gissningsvis är hyfsat ofarlig att delta i finns det garanterat de personer även i Ryssland som inte trivs med de bestämmelser som finns och röstar på vad som anses fel i det stora hela i Ryssland.

Alltså, utan att ha något emot HBT-personer, utan att hylla Ryssland och utan att lägga någon som helst värdering i mer än musiken av det vinnande bidraget så tycker jag att fel låt vann. Sveriges bidrag var bra med några andra men att låta en halvdålig ballad med storbandskänsla vinna, det är inte min grej.