lördag 31 maj 2014

Sömnsvårigheter?

Sju timmars sömn varje dygn är rekommenderat.
Sju timmar.

Visserligen har jag sovit betydligt mer än vad som är normalt för mig på sistone men några sju timmar varje dygn blir det inte oavsett hur jag försöker räkna. I vanliga fall snittar jag på fyra timmar varje dygn och det är ungefär vad jag behöver. Jag har helt enkelt inte tid med mer än så och för mig har det alltid varit helt obegripligt hur man kan sova bort ett halvt dygn.
Tänk vad mycket man missar då!

expressen.se
Jag är alltså en av de som sover för lite. Enligt studien blir jag då en sämre arbetare då man blir mindre effektiv när man lider av sömnbrist. Jag känner mig ofta udda för jag skulle beskriva mig själv precis tvärtom. Är jag trött blir jag högeffektiv för att hålla mig vaken. Det är sällan jag får så mycket gjort som när jag är trött eller känner mig nere för någonting. Förutom de gånger jag har en tenta eller prov som ska göras får då hinner jag med precis allt annat innan jag tvingar mig att sätta mig med det.

Jag är fullt medveten om att sömn är något man behöver men jag anser det överskattat. Häromdagen var jag inne på sista kontrollen innan Mini är beräknad och fick då berättat för mig att det nu var dags att börja ta det lugnt. Ser ju förmodligen rätt komiskt ut där jag sitter, tjock och stor som ett helt hus med två blåa fingrar, färg precis överallt och håret på alla håll och kanter. Jag får inte bort färgen hur jag än gör och knäna är skrapade av allt jag måste göra hemma innan det är ok att hon kommer. Då jag är stor, flåsar som en valross och ryggen knäcker mig tar allt längre tid då jag måste pausa men det är ingen orsak att lägga sig ner och invänta vad som komma skall. Vila och sova kan jag göra när jag blir gammal. Det gäller att inte känna efter alldeles för mycket och variera sig med vad man gör så går det!

Tittar jag på dottern har hon redan nu samma mönster som jag och sover betydligt mindre än vad som är "normalt" för hennes ålder. Gissningsvis har det även med generna att göra.
Sömn. Ja. Jag tror det är väldigt individuellt men jag har aldrig behövt mycket sömn och tror inte jag kommer behöva det på väldigt många år.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/halften-sover-for-lite