onsdag 21 maj 2014

Heltid(s)löftet en gammal bluff.

Det är väldigt många år sedan jag började med politik och med jämna mellanrum brukar ungefär samma saker dyka upp. Rätten till heltid är ett gammalt löfte som inte heller denna gång kommer infrias även om socialdemokraterna vinner.

Löfven är dock smartare än föregångarna och sätter det inte som ett tvång eller en ny lag utan tänker att det ska ske genom förhandlingar med SKL, Statens kommuner och landsting. OM nu Löfven inte tänkt på det är det så att de som sitter i denna organisation är frivilliga. Det är en frivillig medlemsorganisation som inte har någon bestämmanderätt.
De som sitter med där representerar inte en homogen grupp som tycker exakt likadant utan befolkningen; våra landsting, kommuner och regioner.
Alltså bör det vara ungefär lika många från de olika politiska lägren som vi har i vårt land.

Löfven lovar heltid till alla som vill inom exempelvis vården. Trots det är det inte genomfört i de olika instanser som är styrda av de rödgröna. Varför inte?
Om det nu är så bra på alla sätt, varför jobbar de inte redan efter detta?
Kan det vara så att det inte fungerar?

tiger.se
För mig är det självklart att den som vill jobba heltid ska få göra det men jag tycker inte att det alltid ska vara alla andras problem. Min kommun, Sölvesborg, försöker införa att alla ska få arbeta så mycket de vill vilket i de flesta fall gör att fler vill jobba mer. Detta innebär att det finns mindre jobb till andra men det nämner man inte. De berättar inte heller att du får möjligheten att jobba mer, men inte på det ställe du redan är utan du kan flyttas runt i kommunen.
Är det detta som alla vill ha?

Jag jobbar deltid när jag jobbar och hade gärna jobbat heltid eller mer. Dock inte så länge barnen är små för det är de en gång per livstid och det är inget jag vill missa. Det är värt att missa allt möjligt bara jag får vara med dem så mycket som möjligt. Jag skippar hellre en semester eller två för att kunna vara hemma med dem.
Om jag hade velat jobba heltid, hade jag dock löst det själv.

Intressant i det hela är även att de rödas blivande samarbetspartners jagar för att det ska bli sex timmars arbetstid om dagen för alla. De vill att alla ska arbeta mindre för att fler ska få jobb. Tycker du att detta går ihop?
Det tycker inte jag.

Jag tror, hoppas och är säker på att väljarna inte går på dessa tomma löften för det är precis det som det handlar om.

www.expressen.se/nyheter/val2014/lofvens-lofte-ratt-till-heltid-inom-varden/
http://www.socialdemokraterna.se/Pressrum/nyheter/Alla-har-ratt-till-en-heltidsanstallning-i-valfarden/
http://www.skl.se/