torsdag 19 juni 2014

Hanöhus och asylboende.

Jaha. Vad är det meningen att någon ska säga om detta?
Nämn ett negativt ord så kommer du kallas för främlingsfientlig och rasist oavsett hur mycket du säger att det inte är så. Var kritisk mot det som sker så kommer du hängas ut.

Jag är kritisk.
Vi är ett samhälle med 800 invånare boende vid havet i ett litet fiskesamhälle. Vi har en lång sandstrand och kommunen med sina knappt 17000 invånare lever främst för turismen.
Hällevik är pärlan dit många vallfärdar. Hanöhus är hotellet som står för 70% av alla kommunens hotellnätter.
Detta kom upp igår kväll i BLT/Sydöstran efter att det drog en vind genom sociala medier om vad som var på gång att hända:

"Nu flyttar 200 asylsökande in

Nästa vecka flyttar 200 asylsökande in på Hanöhus. Migrationsverket har skrivit avtal med Bert Karlssons företag Jokarjo AB som hyr hela hotellet.
I dag blev det klart.
I Migrationsverkets stora upphandling av 4 000 platser i Sverige ingår Hanöhus med plats för 200 asylsökande.
– Det har gått väldigt snabbt. Vi har alla papper klara och kan i princip börja fylla platserna i dag. Men vi ska försöka att vänta tills efter informationsmötet på måndag kväll, säger Jonas Stenrell, enhetschef på Migrationsverket i Kristianstad.
Just nu pågår ett intensivt arbete med att ställa i ordning rummen inför mottagandet och Jonas Stenrell tycker att allting har flutit på väldigt bra.
– Vi har haft ett bra samarbete med Sölvesborgs kommun. Alla har agerat snabbt för att hjälpa lösa den enorma efterfrågan på asylboende.
Hanöhus blir nu en flyktingförläggning med plats för 200 boende. Majoriteten av de asylsökande som kommer till Hällevik har flytt kriget i Syrien. Men flyktingströmmarna kommer även från Eritrea, Somalia och statslösa plaestinier.
– De som kommer att bo på förläggningen i Hanöhus kan vara ensamma vuxna män, familjer med barn eller par. Men det blir inga ensamkommande barn. Dessa placerar vi aldrig i ett förläggningsboende, säger Jonas Stenrell.
I början av året låg Migrationsverkets prognos på omkring 50 000 nya asylsökande i år. I dag har den siffran ändrats till omkring 80 000.
– Behovet av asylboende är akut och mycket stort just nu. Vi är väldigt nöjda med Hanöhuslösningen och hoppas att Hälleviksborna kommer att ta emot sina nya grannar på ett bra sätt.
Det har tidigare varit en del turbulens när ägaren till Hanöhus, Tonnie Rittstam och Bert Karlsson planerade för asylboendet i början av februari. Detta ledde till att Rittstam avbröt förhandlingarna med Bert Karlsson.
Men nu, fyra månader senare står det klart att förhandlingarna har pågått i det tysta. Och i dag skrevs avtalet mellan Bert Karlssons bolag Jokarjo AB och Migrationsverket.
BLT har varit i kontakt med Bert Karlsson under kvällen, men han var på väg med ett flyg och bad att få kommentera sitt engagemang i Hanöhus i morgon.
Kontaktpersonen till Tonnie Rittstam meddelade att han inte anträffbar för en kommentar förrän nästa vecka."

Är jag rasist?
Nej.
Är jag främlingsfientlig?
Nej.
Anser jag det bra att dessa människor trycks ihop på Hanöhus?

boka-boende.se
Nej, för jag tycker det är fruktansvärt inhumant mot de som kommer hit. De sista veckorna har det varit artiklar i tidningen om hur mycket bråk det varit kring asylboendet Galaxen då migrationsverket placerar människor med olika nationaliteter tillsammans, enligt tidningen. Människor som aldrig har träffats tidigare, som levt i krig och som har olika hemska bakgrunder, ska tvingas ihop på en anläggning. När migrationsverket informerade frågade jag dem om vilken hänsyn som togs till deras bakgrunder då jag hört att detta inte görs. Den som informerade påstod att de försökte ta hänsyn men att det inte alltid gick. Gissningsvis är det när det inte går som det blir bråk. Människor som har flytt ett land på grund av ett krig som de står på en varsin sida av, tvingas plötsligt att bo ihop. Människor med en väldigt stark tro på olika saker tvingas även de att bo ihop. Schysst?

Jag sitter med i kommunens arbetsutskott. Den 27 maj var Migrationsverket och informerade om hur de arbetar efter allt liv som var i julas och ingenting nämndes om att det fortfarande var på gång. Ingenting sades om att det planerades för Hanöhus. Det poängterades istället att ställen som Hanöhus inte var prioriterade då de ansåg att det bästa var lägenheter. I måndags var det kommunfullmäktige och ingenting sades om detta.
Som synes ovan står det att det varit ett bra samarbete med kommunen.
Vilka är då dessa personer i kommunen?
Om jag nu är så engagerad som jag är i denna kommun, varför har jag inte hört ett ljud om detta?

Jonas Stenrell är väldigt nöjd med lösning på Hanöhus och hoppas att Hälleviksborna ska ta emot sina nya grannar på ett bra sätt. Människorna som kommer kan inte hjälpa var de blir placerade och detta handlar inte om dem utan om det fruktansvärt dåliga sätt detta görs på. Migrationsverket kör tillsammans med Tonnie Rittstam och Bert Karlsson över alla de som har protesterat mot detta. De kör över kommunen, som sist jag hörde något inte var positiv till detta då det kommer slå så hårt mot turismen. Var ska våra turister bo?
Vi är alla människor och vi ska självklart hjälpas åt men det ska gå på båda hållen. Rättigheter och skyldigheter från alla parter.

Förläggningen kommer ligga precis jämte en sandstrand där människor flockas varma dagar och då som sig bör, i badkläder. Den kommer också ligga jämte Beachbaren som kommer ha öppet hela sommaren med hålligång alla helger.
Tycker någon det är schysst mot de som har flytt ett krig?
Människor med trauman och händelser i sitt liv som ingen vill vara med om.
Människorna som ska bo här kommer att komma från Syrien, Eritrea, Somalia och utöver det statslösa.
Hanöhus är en konferens och hotellanläggning med ett av Sveriges bästa lägen. Det ligger i en kommun som lever på sin turism men har drivits i botten av människor som hoppades på att köpa det billigt. Om jag minns rätt är den genomsnittsliga tiden en person stannar på anläggningen åtta månader. Åtta månader betyder även vinterhalvår här.
Snö, kyla och mörker.
De ensamkommande flyktingbarn vi har i kommunen har haft åsikter om att de bor för avsides trots att de då bor i Valjeviken. Vad ska de då tycka om Hällevik?
Speciellt vinterhalvåret.
Det är nu några kommer säga: "Hon bryr sig mer om turisterna än flyktingarna" men nej, så är det inte. Faktum är dock att vi lever på turisterna och behöver dem för att det ska gå bra för kommunen. Det får gärna komma hit människor men att placera 200 för varandra okända människor tillsammans i en byhåla tror inte jag är det bästa för dem.

Jag anser att hela det system som finns idag är fel. Kommuner körs över fullständigt trots att det sedan är de som måste hålla barnen med skola, förskola, akut tand och sjukvård för vuxna samt att barnen får samma som om de var födda här.
Jag anser att det bör finnas betydligt bättre system för att sköta detta och tänk om varje kommun eller stadsdel skulle ta emot en procent av sitt invånarantal, då hade de spridits över hela Sverige och i våra samhällen vilket hade förenklat integrationen betydligt. De hade kommit in i vårt samhälle betydligt lättare.
Ett sådant system hade gjort att exempelvis Södermalm skulle ha 1020 asylsökande boende hos sig och Sölvesborgs kommun 170 stycken.

Alla ni som nu tycker att detta är så fantastiskt för Hällevik: Jag hoppas ni bjuder hem dessa människor, visar er öppenhjärtliga och givmilda så att de känner sig välkomna.
Att ni inte bara sitter hemma eller på sociala medier och berättar vad fantastiskt detta är och inte kan se några problem alls, när ni aldrig skulle lyfta ett finger för att hjälpa dem.
Det jag har skrivit ovan är jag mot alla människor, utan att för den delen behöva berätta det för alla på facebook, men jag står klart fast vid att detta inte är bra för Hällevik och Sölvesborgs kommun ur turismperspektiv. Var ska våra turister bo?
För att poängtera, jag har inget emot de människor som kommer hit men vänder mig helt emot det faktum att de ska bo i kommunens största hotell.
Det bör finnas betydligt bättre alternativ för dem.

http://www.expressen.se/kvallsposten/klart-har-oppnar-bert-karlsson-asylboende/