måndag 16 juni 2014

Svenskt kött och skäktning.

Ingen vill att djuren ska lida och mer än en gång har jag sett motioner eller skrivelser där det poängterats att kött som används enbart ska komma från djur som behandlats bra.
Vad är då bra?
Vem bestämmer det?
Jag har levt både som vegan och vegetarian och kan inte på något sätt förstå hur många människor tänker.

För mig är det bra när djuret inte lider. Det ska åtminstone lida så lite det bara går och det bästa hade varit om alla djur hade gått fria i skogen och blivit skjutna. En snabb död utan stress och lidande. Att få halsen avskuren under tiden som de lever är för mig inte humant men idag är det livsfarligt att tycka något om detta då det direkt kopplas till religiösa akter. Du är väl inte rasist?
Skäktning sker idag inom judendomen och islam och jag tycker det är mycket märkligt att det år 2014 anses ok att låta djur lida för att människan har en religiös inriktning.

sydsvenskan.se
Vidare går det att undra var gränsen då ska gå.
Djur ska inte lida i Sverige men vi tillåter att köttet tas hit.
Kallas inte det dubbelmoral?
Vilka djur går gränsen vid sedan?
Hade det varit ok att husdjur som skulle avlivas hängs upp och ner och får halsen avskuren?
Familjehunden eller katten?
Jag tror få personer hade ansett att det var ok.
Det måste då betyda att olika djur är olika mycket värda beroende på vilken ras de tillhör.

Det sägs att religion och politik kan skapa ovänner och det stämmer garanterat. Jag förstår dock inte varför man ska blanda ihop dessa. Antingen tycker man det är ok att djur lider eller inte.

Miljöpartiet trycker nu på att djur ska behandlas bra och inte lida i onödan. Är de då rasister som inte tål olika religiösa tankar eller de menar att det ska vara för djurets bästa? För mig är detta så självklart att det knappt behöver nämnas; djur ska inte lida i onödan.

Jag tycker att man ska köpa humant slaktat kött. Alltså, djuret ska skjutas i skogen eller avlivas efter bedövning. Jag bryr mig inte om vilken tro, vilken bakgrund eller vilken ålder en person som inte tycker såhär har, utan jag tänker enbart på vad jag tror är bäst för djuret. Jag tror det bästa för djuret är att inte förblöda. Precis som jag anser att alla människor ska få ett så bra liv och avslut som möjligt anser jag att djur ska få det.

Köp svenskt kött sägs det. Ja. Jag gör det i den utsträckning som jag kan och det går. Jag är ingen hyllare av Sverige alltid och vill ha öppna frihandelsgränser men anser att EU ska se till att djur i alla delar av sina medlemsländer ska bli slaktade humant. För mig finns inga om utan det ska vara för djurets bästa oavsett vilket landet det råkar födas i är.

Jag inser att vi inte kan stoppa ohumant slaktat kött från att ta sig till Sverige av samma anledning som vi inte bara kan äta svenska produkter. Det kan vara svårt att få jordgubbar till nyår om de måste vara odlade i Sverige.. men EU måste jobba på detta. Vi lever alla, djur som människor, på samma planet och bör ha samma regler gällande detta oavsett vilken religiös inriktning man har.
I Sverige tänker vi på djurets bästa, Veterinärförbundet och Djurskyddsmyndigheten är överens om detta, och jag tror inte ens det funnits en diskussion om det inte hade med religioner att göra.
Vad är bäst för djuret?
Jag vet vad jag tror och tycker och det baseras enbart på vad jag anser vara bäst för djuret.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/svenskt-griskott-blir-mer-popular-efter-debatt
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%A4ktning_(slaktmetod)