lördag 14 juni 2014

Naturens gång.

Kalätna träd och står man i mörkret och lyssnar hör man tydligt ljuden av hur något äter.
biopix.net
Ljudet av tusentals larver som äter sig proppmätta på mina växter och skogen jämte.
Den allmänna frostfjärilens larv är överallt i år och jag har nu sett många artiklar om detta.
En mild vinter har fått den att bli en massiv koloni denna vår och sommar men trots att trädgården bär tydliga spår av den stör det mig inte för den som öppnar ögonen ser lyckan i så många andra djur.

På tomten har vi en hel hög med fågelholkar och aldrig har det varit så fullt med gäster där. Under takpannorna bor det några och längs med gavlarna är det många bon och detta är garanterat för den gigantiska tillgång på föda som finns för dem. Ett rikt småfågelliv betyder att rovfåglarna blir fler. Naturen kommer sköta detta alldeles utmärkt.

tunbo71.blogspot.se
Det mest intressanta när det kommer sådan här inslag i media är det faktum att många människor tydligen inte minns detta som lärs ut på lågstadiet. En tredjeklassarna kan förklara hur en näringsväv fungerar men vuxna människor har ingen aning.

Jag känner att det blev ungefär som när tsunamin drog in över Japan och orsakade kärnkraftsolyckan och svensk media och människor i allmänt reagerade med "OM det händer Oskarshamn". Det går inte. Det lär man sig på mellanstadiet men ändå förstår inte vuxna människor detta.

De kala träden är ingen höjdare men det blir bättre!
Naturen är expert på att själv lösa sina problem och i slutänden överlever den mest anpassningsbara.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/smalandsnytt/larvig-invasion-i-sydostra-sverige