tisdag 24 juni 2014

Ta på kackorna..

Vovven, kissen, tutten, bissingarna, brum-brummen..
Listan kan göras lång på ord som jag aldrig någonsin skulle använda till barnen här och tydligen är jag/vi moderna i det. Jag anser att det är totalt fördummande för barnet att lära sig namn på saker som egentligen inte finns. Ok om man pratar olika dialekter och det finns vissa ord men att alltid prata så, nej. Här finns det ingen kisse, det är en katt.

Hollywoods nya trend säger nu att barnen ska behandlas som vuxna. Jag anser det vara bra i vissa avseenden men i många inte. Självklart ska barnet själv få vara med och ta beslut men att låta en treåring vara högst bestämmande över besluten i sitt liv anser jag vara fel.
www.imdb.com
Mina tankar går till filmen Big Daddy med Adam Sandler som då tar hand om en pojke och låter denne själv bestämma allt. När man är tre kan man inte ta alla beslut själv.

Att låta barnen dricka med ett riktigt glas ser jag inga problem i då det för mig innebär Montessori och det anser jag vara bra. För mig gäller det jag anser vara det sunda förnuftet. Låt barnen vara med och göra det de vill, locka lite och försök få dem med på det du ska göra.

Här är barnen med och lagar mat, bakar, städar, snickrar, sågar.. allt.
Hur ska de annars lära sig?
Här tas dock aldrig någon hänsyn till att någon vilar eller sover såvida det inte är på natten. Barn ska kunna sova i oväsen av den anledning att det inte finns något jobbigare än att smyga rundor när de sover. Jag tror dessutom att om man vänjer dem vid det från första början så blir det lättare när de blir äldre. Jag trivs själv med ljud runtomkring mig hela tiden.

RIE som denna metod kallas har säkert både för och nackdelar men jag anser att man ska till sig det man vill. Jag tror det är bra att alltid ha barnen delaktiga i allt men att låta dem bestämma större saker i sina liv, nej. Det finns en anledning till att man är barn och det är att man ska få vara det. Vuxna blir de förhoppningsvis i sinom tid ändå.

http://www.svt.se/nyheter/varlden/slut-pa-bebispratet-nu-ska-barnet-behandlas-som-vuxet