söndag 3 augusti 2014

Ebola i Sverige?

Om du flyr ditt land och kommer till Sverige blir du erbjuden en hälsoundersökning. Erbjuden. Du behöver inte ta den för vi vill inte tvinga någon till något.

Då jag skulle få ut min lärarexamen för åtta år sedan var jag tvungen att vaccinera mig mot TBC på grund av att denna sjukdom som varit i princip utrotad i Sverige, nu kommit tillbaka. TBC är farligt men inte så farligt som Ebola. Ebola dör du av.

Varje dag hörs nu nyheter om att ebolan sprids och senast igår berättades att två hjälparbetare i ett Afrikanskt land nu flögs till USA för att de smittats. Smittan finns fortfarande inte i Sverige men hur länge till gäller det?
Någonstans måste tanken komma att risken finns att den tar sig hit. När det blev diskussioner om fågelinfluensan skulle alla vaccineras för det skulle skydda oss. Den tog sig inte hit.

rodakorset.fin
Sverige är ett öppet land dit många människor nu kommer. Jag vet inte hur många av de som kommer som gör hälsoundersökningen men om vi ponerar att det är varannan så betyder det att ungefär tusen personer kommer in i Sverige varje vecka utan att ha gjort denna undersökning. Det blir 52.000 om året. Säg att en av dessa personer har smittats av Ebola.
De kommer till Malmö och sätts på en buss med andra människor, hur många andra kan smittas?
De kommer sedan till ett asylboende, hur många kan smittas där?
Ebola smittar inte via luften utan genom kroppsvätskor så sannolikheten att bli smittad är inte stor men den finns. Från det att du smittats kan det ta upp till tre veckor innan du visar symptom men du bär smittan under tiden. Det är till och med så att de som överlever, vilket är ungefär 20%, smittar i nästan två månader efter trots att de själv inte är sjuka.

Jag tänker såhär: Om en person kommer smittad till Sverige och sedan insjuknar kommer människor hjälpa denna person för det är sådana vi är. Vi vill hjälpa de som inte har det bra och är sjuka. Efter några dagar, när tillståndet har försämrats, kommer med all sannolikhet vårdpersonal tillkallas. De kommer förmodligen sätta nål och ta personen med sig in till sjukhuset.
Vad händer sen?

Människorna som söker asyl här har ofta haft svåra resor hit, de är medtagna och har kanske ett sämre immunförsvar. Är det schysst att utsätta dem för risken att få en till stor del dödlig sjukdom när de äntligen kommit till tryggheten?

Så länge hela kedjan stoppas så att ingen annan kommer i kontakt med kroppsvätskor är det bara precis den insjuknade som blir sjuk men risken finns att även andra smittas. De som hjälper till innan vårdpersonal tillkallas och även all personal runt sjukhuset. De kommer bli isolerade för att inte kunna smitta vidare. Har de hunnit hem till familjen och umgåtts med sin respektive kommer även denne isoleras. Hur mycket kommer detta kosta samhället?

Då smittan sprids via kroppsvätskor kan det som jag se det inte bli tal om en epidemi/pandemi men många människor kan ändå drabbas. Hade det då inte varit bättre att göra denna hälsoundersökning av nyanlända obligatorisk?

http://www.svt.se/nyheter/varlden/who-varnar-for-ebolakatastrof
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/smitta-funnen-pa-skanesjukhus
http://www.svt.se/nyheter/varlden/ryktesspridning-hot-mot-ebolabekampning
http://www.svt.se/nyheter/varlden/oron-okar-for-ebola