onsdag 27 augusti 2014

Minkarnas vara eller inte.

Minknäringen är diskuterad och sist överlevde den av en anledning: Alliansen tog över och den rödgröna röran blev opposition. Det var anledningen till att denna näring överlevde, ingen annan.
Nu står valet framför oss igen.

Minknäringen är ingen stor fråga för de allra flesta men nog så viktig för de som sysslar med det och för kommunerna som har det. I Sverige finns cirka 80 farmar och de tillsammans drar nästan in en miljard kronor varje år. Hälften av dessa ligger i Sölvesborg så tänk på hur mycket pengar detta genererar och som gynnar invånarna.

Kristianstadsbladet.se
(Notera simhuden..)
Många gånger blir frågan om minken en etisk fråga och exempelvis Djurens rätt ringer runt till olika myndigheter och utger sig för att vara andra myndigheter, för att få tag i de papper de vill. De besöker även farmar och letar fel, för så är fallet när man efter tre timmar hittar en mink (i en farm på 90 000 djur) med ett sår i ena tassen och sen lanserar den bilden i Sverige som att minkarna far illa.
Sunt förnuft säger att djur som inte mår bra, ger ingen bra päls.
Mycket märkligt att svenska skinn ligger i topp på försäljningen världen över.
Våra skinn är helt enkelt i toppkvalité!

Då skyller man på att minken måste få utöva sitt naturliga beteende. De anses vilja klättra, simma och springa fritt. Jag har aldrig sett en klättrande mink och mig veterligen är inte deras naturliga jaktbeteende att klättra även om de säkert klarar det om de måste. De påstår även att minken vill bada men titta på djur som spenderar mycket tid i vattnet, de har simhud. Det har inte minken och har man inte koll på det så bör man besöka en minkfarm. (Helst dagtid då det är enklast att se det då.)
Minken ska sedan få plats att springa fritt.
Det naturliga beteendet är så viktigt.. eller det gäller bara vissa av dem?
Minken är ett rovdjur. Trots det har jag aldrig hört någon förespråka att levande föda ska släppas ner till dem. Det hade dock varit betydligt mer naturligt än att de skulle få en skopa mat på sin bur vid samma tidpunkter varje dag. Naturligt kanske de inte ens skulle få mat varje dag men så fungerar det inte för farmarna vill att skinnen ska vara fina och då tar man hand om sina djur.

Ett argument som tas upp är att farmarna genererar mycket flugor när det i verkligheten förmodligen är tvärtom. I minkens föda finns nämligen ett medel som gör att flugans ägg aldrig blir mer än just ägg, flugorna föds aldrig. (Stackars flugor, kanske något för Djurens rätt?)
Flugorna kommer däremot från gölar, tång vid vattnet och många gånger från hästhagarna då det är alldeles utmärkt att lägga sina ägg i deras bajs om man är fluga. Där finns dessutom inget medel så där kan de verkligen frodas och en enda fluga kan generera 25 miljoner andra under en sommar.

Jag uppmanar alla som har någonting emot minknäringen att besöka en farm eller två för att se hur det verkligen ligger till för min uppfattning är fortfarande att många är emot detta för att de anser det vara en lyxprodukt för rika människor. Förstår inte varför man skulle vara missunnsam. Det är med glädje jag ser att fler människor vill öppna minkfarmar i vårt avlånga land.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fler-vill-ge-sig-in-i-minknaringen_8453946.svd
http://www.svenskmink.se/?page_id=7