lördag 9 augusti 2014

Ebola, nu i Europa.

Ebolan har nu tagit sig in i Europa.
Jag skrev om detta bara för ett par dagar sedan men känner redan att det är dags att ta upp det igen.
Jag är inte sjukvårdskunnig och kan inte ta beslut inom vården.
Jag vet inte exakt någonting mer än att jag vet betydligt mer nu än för tio år sedan. Ålder kanske inte är så viktigt men det är erfarenheten och den kan ingen ta bort från dig.

Att vi inte kontrollerar alla som kommer till Sverige är dock för mig som att posta ett brev och välkomna alla sjukdomar in. Sist skrev jag om alla asylsökanden som kom hit och självklart var det några som antog att jag skrev det för att jag har någon främlingsfientlig syn på det hela.
Jag menar ALLA som kommer hit och den främsta delen just nu är asylsökanden men vi har även de som reser i smittade områden oavsett om det är på semester, som volontär eller med något annat jobb. Jag anser att alla som har befunnit sig på en smittad plats ska kollas innan de kommer in i Sverige igen. Som asylsökande vet vi inte exakt var de har varit och därför anser jag att den frivilliga hälsoundersökningen bör vara obligatorisk.
vt.se
Det kanske kostar en hel del pengar men det lär inte vara någonting jämfört med om smittan bryter ut i Sverige.

Dagen efter jag hade mitt förra inlägg togs det upp på Radio Blekinge att Blekingesjukhuset hade full beredskap ifall smittan skulle ta sig in så så fel kan jag inte ha tänkt.
Ebolan har nu tagit sig till Spanien.
Spanien kan du köra till på ett dygn från oss.
Ett dygn. 24 timmar.

Alla som har sett programmen om Australien och Nya Zealand förstår dem. De kontrollerar allt som kommer in i landet. Inte bara människor och djur utan även all packning och det är inte lätt om man åker dit. Jag har en bekant som fick problem med tullen för en påse saltlakrits.
I Sverige kontrollerar vi alla djur väldigt noga men inget annat.
Du får inte ta med din hund hur du vill i världen och det finns en anledning till det.
Alla som jobbar med sådana här frågor bör vara medvetna om detta och jag anser att det borde in direktiv uppifrån för detta.
Några människor kanske inte tycker om hälsoundersökningen men det bör då vara så att alla andras säkerhet är viktigare än en persons integritet. I slutändan kan man alltid välja.
Hade min vän valt att behålla sin påse med saltlakrits, hade han suttit på ett plan hem till Sverige samma dag. Kanske han hade fått sova någon natt i en cell.
Där finns inga ursäkter och jag tycker inte de gör fel.
De behandlar alla exakt likadant. Exakt. Alla följer samma regler.
Varför ska alltid vi hitta ursäkter för allt?

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5932434
http://www.svt.se/nyheter/varlden/who-ebola-internationellt-nodlage