måndag 11 augusti 2014

Straffet du ska leva med för alltid.

Hårdare straff i Sverige, absolut. Mänskligheten tycker jag dock är viktig.

Jag är inte helt konsekvent enligt vissa men enligt mig själv är jag det. Jag anser att det är skillnad på brott och brott. Stora skillnader. Jag är en envis och många gånger styvnackad person i vissa frågor men artiklarna nedan är exempel på något som enbart får mig att bli ledsen då det inte finns några vinnare.

En ung kille tar bilen trots att han har druckit och kör in i en bil så att föraren dör och passageraren överlever med svårare skador. Killen själv klarar sig rätt lindrigt.
Som jag ser det kan man se detta på olika sätt och jag vet hur många människor resonerar:
Han får skylla sig själv, han tog beslutet att köra själv, han orsakade olyckan, hoppas han blir inlåst för all framtid.. Åsikterna är många.
Vid ett sådant här fall tänker jag dock tvärtom och har alltid gjort.
Jag känner varken killen som körde eller de som blev drabbade utan tänker såhär varje gång jag läser om en olycka.

Måtte familjen till den omkomne förlåta honom för vad han har gjort. Jag tror inte det finns en enda människa som sätter sig i bilen och tänker att de ska köra ihjäl någon. Att han var full är fruktansvärt men jag tänker att det hade varit betydligt värre om han hade varit äldre för i mina ögon är detta ungdomligt oförstånd trots att han är över tjugo år.
Ungdomligt oförstånd.
Du får inte köra bil påverkad av någonting, absolut inte.
Hans tanke har dock garanterat inte varit att döda eller skada någon.

kvällsposten.se
Hade detta hänt min familj hade jag blivit förkrossad men hur envis jag än är i vanliga fall hade jag velat träffa killen för att ge honom en kram och försöka ge honom en chans till att leva vidare. Han är inte så gammal och har många år kvar att leva.
Jag gissar på att hans straff inte blir jättelångt trots att det är mycket han anklagas för men jag hoppas att han inte behöver sitta inne. Jag hoppas att han får fortsätta sitt jobb med en fotboja eller vad som behövs för att försöka få honom till ett normalt liv så fort som möjligt.
Dessutom vill jag att han ska få vård för han ska under hela sitt liv leva med att han har dödat någon annan. Han har tagit någons liv på grund av felaktiga beslut han tagit.

Jag har alltid avskytt USAs system där de anhöriga ska få säga sitt men jag har alltid ansett deras brottssats vara bättre än vår. Om du mördar någon ska du åka in på ett väldigt långt straff och det anser jag även med alla de saker som sker med viljan att skada/döda. Att lura staten på pengar anser jag inte vara så farligt som att sparka ihjäl någon. Tanken med "öga för öga, tand för tand" är för mig hemsk och min övertygelse är att mötet mellan förövare och offer är väldigt viktig för framtiden för båda parter. Det kommer inte vara lätt men jag tror ändå att båda delar mår bättre av att mötas. Familjen kommer aldrig få tillbaka kvinnan som omkom och killen kommer få leva i många år med vetskapen om vad han har gjort. Att mötas för att försöka få något bra ur det tror jag är det bästa.

Killen ska leva med så mycket förakt av människor som aldrig kan sätta sig in i situationen han är i och många är väldigt framfusiga men jag anser inte att ett släckt liv måste betyda att någon annan ska dö. Framförallt ska han leva med den ångest och panik han får varje gång han kör förbi platsen eller någon när någon frågar som inte vet. Han gjorde fel, ja, men det ska han leva med i så många år.

"Lär dig livets stora gåta; älska, glömma och förlåta."
Situationen är fruktansvärd men jag hoppas att det med tiden kommer bli lättare.

http://www.expressen.se/kvallsposten/dog-efter-krock-med-misstankt-rattfyllo/
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article19309094.ab