torsdag 7 augusti 2014

Mer lön med utbildning!

Björklund sommartalade härom dagen och jag håller med honom i det mesta. Jag tycker också att utbildning ska löna sig och anser, efter att ha diskuterat frågan med många människor inom skolområdet, att skolan bör förstatligas. Jag gick i en statlig skola men utbildar i en kommunal.
Jag kan inte själv peka på några större synliga skillnader som jag kan peka på från att ha varit elev till att bli lärare men jag kan lyssna på vad andra säger.
Som jag ser det bör det bli lättare med en kock än flera. En som styr och det ska vara staten. Jag tycker att det ska få finnas kommunala skillnader men att en aktör har huvudansvaret ser jag som helt ok. Jag sätter själv omdömen efter det system som finns nu och det största problemet har jag upplevt som vikarie. Försök komma in i en klass, ha ett ämne under en termin, när du inte har en aning om vad de gjorde terminen innan eller ska göra terminen efter. Eleverna själv berättar gärna bara vissa delar och det skyller jag dem inte för. Jag hade gladeligen påstått att vi läst saker när jag gick i skolan, enbart av den anledning att jag inte ville läsa det.
En klar och tydlig beskrivning vad som bör göras varje termin. Bör. Absolut inget tvång då varje lärare själv ska få bestämma hur de vill jobba men riktlinjer hade varit bra. De som finns idag riktar sig till många årskurser vilket ställer till det en hel del om det inte finns någon att fråga.

Björklund talar även om en ökad jämställdhetsbonus för de föräldrar som delar upp dagarna. För mig är detta helt ok till skillnad från det tvång som kommit från andra håll.
Jag hade helst strukit de påtvingade pappadagar som finns och sedan låtit varje familj bestämma över allihop själv. Att man inför en bonus för de som sedan har möjligheten att dela dagarna tycker jag är bra och enligt mig helt rätt sätt att gå tillväga. Det ska vara en frivillig bas.

Bäst av allt var att han kritiserade de partier som uppenbart lever i det blå: miljöpartiet, vänstern och fi. De påstår väldigt mycket saker men kan inte finansiera det de påstår.
De kallar sig för feminister men har uppenbart inte insett att feminism inte är jämlikhet.
Jag är för jämlikhet, inte feminism.

Som jag ser det står valet om några veckor mellan att Alliansen ska fortsätta styra eller att en rödgrönrosa röra ska regera utan kunskap eller idéer om hur det ska ske. De är i princip inte överens om någonting. Jag tycker inte att Alliansen har gjort allt rätt men alternativet är skrämmande.
Framåt för en blå-orange seger!

http://www.svt.se/nyheter/val2014/jan-bjorklund-fp-sommartalar