onsdag 15 oktober 2014

Sveriges seder och bruk.

Sverige är kristet även om det är något många inte vill kännas vid. Ansgar förde kristendomen med sig på 800-talet, även om det då var katolskt, och sedan dess har Sverige räknats som kristet. Inget märkligt alls. Jag skulle inte förklara mig som troende men kristen är jag.

kurser.se
Kristendomen är världens största religion och den tro flest tillhör i Sverige än idag. Att elever i skolan inte tvingas sjunga psalmer framför katedern varje dag tycker jag är bra. Att elever lär sig de stora dragen i de stora världsreligionerna (Kristendomen, islam, hinduismen, buddhismen och judendomen) tycker jag är väldigt bra för man kommer alltid längst med förståelse.
Genom att förstå varandra lär man sig att inte hata.
Jag förstår dock inte varför vi ska skämmas för att vara kristna.
Varför är det plötsligt så att vi måste anpassa allt till alla andra?

Länkarna nedan är till två olika program i P1. Det ena handlar om den muslimska högtiden Eid al-Adha och hur den firas i Malmö och den andra länken går till ett program som tar upp socialdemokraternas erkännande av den Palestinska staten och hur det delat upp den svenska kyrkan.

I det ena programmet tar personen som är med upp att hon tycker att svensk skola ska lära ut muslimska högtider på samma sätt som kristna. Även att alla bör få vara lediga från sitt arbete när denne dag infaller. I den andra ifrågasätts varför SIDA fördelar en tredjedel av allt sitt bistånd genom kristna organisationer. De tar upp vad som händer då det är en frånvaro av muslimska biståndsaktörer.

Jag blir mycket förvånad över det som tas upp. Varför vinklas det mot islam?
bjarredsforsamling.se
Jag har inga speciella tankar på något håll om just islam men varför vinklas det då inte mot de andra världsreligionerna också? Varför tar de inte upp frågan huruvida det kan bli fel av att hinduiska organisationer inte är inblandat i SIDAs bistånd?

Så vi ska börja lära ut och fira Eid al-Adha i Sverige?
Varför inte då även det hinduiska Deepawali?
Få vet att det är det hinduiska nyåret och infaller nästa torsdag, den 23e.
Eller varför inte lära ut alla de judiska traditionerna?
De buddhistiska?
Och ska vi vara riktigt rättvisa bör vi även ta upp sikhismen, jainismen, shintoismen, taoismen, zoroastrianismen, konfucianismen, bahaismen och de mindre naturreligionerna. Eller de anses inte lika viktiga?
MEN! Vad ska vi då göra med alla ateister?
Tänk sedan om vi skulle införa alla större högtider, från de största religionerna, i vår almanacka och begärt att man skulle få vara ledig även dessa dagar. Kan ju bli intressant.
Ska vi arbeta alls?

Det talas om religionsfrihet. Jag kan verkligen inte bry mig mindre om vad någon annan människa tror eller inte tror på, och jag utövar inte min religion. Faktum är dock att Sverige är ett kristet land och därför bör det vara självklart att skolan lär ut de kristna traditionerna. Inte färre och inte fler så är det rättvist. Anser man att det är ett problem så bör man kanske fundera över vad just religionsfrihet betyder. För mig innebär det att alla ska ha rätt att tro på vad de vill och även ha all rätt att utöva den. För mig innebär det INTE att tvinga på alla andra vad man själv tror på.

Jag är inte en vidare traditionsbunden människa och jag rubbar gärna på redan fasta traditioner men jag firar nyår. Påsk. Jul. Midsommar. Inte för att jag är troende utan för att det är så vi gör i Sverige oavsett om vi är troende eller inte. Hela vårt land är uppbyggt på detta.
Tillhör du en annan religion?
Jätteroligt för dig!
Du får för mig fira dina högtider så mycket du vill men du får anpassa dem efter det system som finns i Sverige och jag anser inte det vara märkligt alls.

Mycket pengar går genom SIDAs kristna organisationer. Jo, vi är ju just det, kristna.
Vi är flest i världen. Är det då konstigt att det går genom dem?
Inte för mig. För mig är det som att skapa en höna av en fjäder.
Känns det inte bra att få pengar genom en kristen organisation?
Valet finns då alltid att tacka nej.
Det finns andra som gärna tar emot de pengarna.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/440400?programid=416
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/439432?programid=2702