tisdag 11 december 2012

Lumpen och ungdomsarbetslösheten

Jag hörde en intressant diskussion häromdagen gällande brottslighet och att ungdomar inte gör något. Pratet gick som så att det kunde inte varit dyrare att ha alla sjutton-artonåringar i lumpen än den rådande ungdomsarbetslösheten. Jag kan inte siffrorna och tycker inte om tvång men jag kan faktiskt hålla med. Jag tror att det hade varit bättre att ungdomarna som var arbetslösa gjorde lumpen än att bara driva runt. Jag var själv helt inne på att göra lumpen och anmälde mig dit. Jag ångrade mig i sista sekunden. Tankarna finns dock fortfarande kvar och hade jag levt om mitt liv hade jag gjort det. Jag drömmer fortfarande om att kunna åka utomlands med millitären för att hjälpa till i de områden i världen som inte har det så bra ställt som vi.

Diskussionen gick som så att ungdomar, främst då pojkar, fick sin slutliga uppfostran inom lumpen. Det blev folk av dem. Detta kan jag inte uttala mig om då jag har hört mycket negativa saker om lumpen men jag vet att det är lättare att föra fram det negativa än det positiva.

Jag var på kadettbal för många år sedan och i samband med den gjorde jag en minilumpen. Jag kan inte påstå att jag brukade allvar men jag hade väldigt roligt. Vi fick testa alla delar som ingår när man gör lumpen och jag kan säga att jag upplevde inte det som jobbigt. Vi som sov i samma logement fungerade bra ihop. I och för sig var detta en helg så det var inte länge men jag kan inte se att det skadar någon så länge man håller borta den pennalism som fanns förr.

Jag tror inte på tvång men jag ser det som ett bra alternativ till arbetslösheten. Det kanske inte hade varit fel att påpeka och visa detta för ungdomarna?