torsdag 6 december 2012

Inga fler kortavgifter

EU har nu bestämt att alla sorters kortavgifter ska tas bort. Sverige har redan genomfört detta så här är det inget nytt. Skillnaden blir för oss svenskar när vi åker utomlands, inom EU. Många länder har kvar olika sorters avgifter i automater och affärer. Jag tycker detta är bra även om man lätt anpassat sig efter det system som är.

Första gången jag åkte på detta var i Indien, iofs inte inom Europa men första gången jag upptäckte det. Det gick inte att handla med kortet någonstans och jag var tvungen att ta ut pengar i den automat som fanns i byn. Med rädsla för att bli bestulen tog jag inte ut några större summor någon gång utan tog promenaden dit och tog ut pengar istället. När jag kom hem hade de tagit en avgift på mellan femtio och sjuttio svenska kronor för varje uttag. Det blev en hel del. Ingen hade upplyst om detta innan så det var lite irriterande.
Detta var många år sedan och det fungerar inte så på de flesta ställen i Europa men tanken har funnits där. Jag tar hellre ut en större summa en gång än går dit flera gånger. Dagens ilandsproblem förmodligen.