torsdag 27 december 2012

Olagliga register hos polisen

Häromdagen var det ring P1 och nu polisen som antecknat och skrivit upp information om personer som de varit i kontakt med.
Säkerhet och integritetsnämnden ska kolla upp detta men uppgifterna är ett par år gamla.
Detta är inte bra för den personliga integriteten och man ska inte kartlägga människors politiska eller religiösa åsikter.

Jag försöker se detta på två sätt och vill poängtera att jag inte tycker det är ok att kartlägga människor om de inte själv är med på det. Jag kan dock sakna att det inte finns register på till exempel hur många som pratar ett visst språk, har en viss religion eller har en viss åsikt.
Jag tänker inte det som att det skulle utnyttjas på ett dåligt sätt utan tvärtom.
Som politiskt engagerad hade det underlättat att skriva material och dela ut det på rätt ställe till valet. Precis som att man kan ha olika åsikter och tankar på grund av sin ålder kan man ha olika tankar beroende på vilken religion eller bakgrund man har. Genom att veta var olika målgrupper finns kunde det underlättat för att ta fram relevant material till olika personer.
En viss ålder, religion eller bakgrund behöver såklart inte betyda ett stereotypt tänkande men kan hjälpa i en viss riktning. Då jag är trettio år gammal med familj och villa kan tänkas att jag är intresserad av exempelvis barnomsorg men det behöver inte vara så.

Jag poängterar att jag inte tycker det är ok att kartlägga någonting utan att personen själv godkänner det.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-har-olagliga-register