lördag 22 december 2012

Abortlagarna på Irland

Äntligen är det då dax för även Irland, som jag för övrigt tycker väldigt mycket om, att gå över sina abortlagar. De kommer inte bli så generösa som Sverige men de ska iallafall se över så att inte fler personer dör i onödan.

För en knapp månad sedan dog en kvinna jämnårig med mig på grund av att läkaren vägrade ta ut det döda barn hon hade i magen. Anledningen var att hjärtat på barnet fortfarande slog och att det räknas som ett eget liv.
Det är helt ok för mig att ha denna inställningen till sitt eget liv och det man bär på men att vara läkare och ta ett så idiotiskt beslut att denna kvinna dog är för mig absurt. Kvinnan var tvungen att vänta med att ta abort (det var redan utdömt att barnet inte skulle överleva) vilket ledde till att hon blev så sjuk att hon dog. Är det en bra väg för livet?
Med den inställning de har kan jag undra vad de tycker om alla de barn denna kvinna kunde fått men som nu förvägrats henne då läkaren tog det beslut han gjorde.
Var går gränsen för vad som är bra?

Jag tänker inte ta en diskussion om var gränsen för vad som är ett liv är någonstans för det är i detta oviktigt för mig. Det viktiga i detta var att de visste att barnet inte skulle överleva. Varför då inte rädda det som räddas kan?
Protesterna på Irland har visat var många av irländarna står och jag tycker det är bra.

För mig är det tänk som finns hos vissa detsamma som stenåldern. Självklart ska man inte använda en abort som preventivmedel men jag ser hellre det än att barn föds till en värld där det åtminstone finns en mammas som vill och kan ta hand om barnet.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5350041
http://www.svtplay.se/klipp/920533/irland-lattar-pa-abortlag