söndag 9 december 2012

Sinn Fein, Nordirland och flaggor

Liv har åter igen blossat upp i Nordirland och nu rör det sig om en flagga. Politiskt är Nordirland uppdelat i tre delar; Sinn Fein som vill att Nordirland ska tillhöra Irland, Allianspartiet som står mitt emellan och Lojalisterna som står på Englands sida.
Tidiagare har det i Belfast, Nordirlands huvudstad, flaggats varje dag med Englands flagga men efter en överenskommelse i deras parlament har det nu bestämts att den Engelska flaggan bara ska hissa på helgdagar och speciella dagar. Sinn Fein vill förbjuda det helt och detta var ett sätt att göra en kompromiss. Nu är det fullt med demonstrationer istället.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5373837

För mig är detta absurt. Liv för en flagga. Jag bryr mig inte vilket land Nordirland tillhör även om jag med min förkärlek till Irland har betydligt mer förståelse för Irland än England. Jag tror dock inte krig och terrorism löser några problem. Jag ser det som att det måste gå igenom fredligt och politiskt. Det fungerar inte att spränga saker och hota personer.

Den skillnad jag märkte på Irland och Nordirland var markant. Det gick inte på något sätt att missa att man kom in i Nordirland då det helt plötsligt kändes Engelskt. De stora övervakningskamerorna och smoggen hjälpte till. Till skillnad från Dublin upplevde jag inte Belfast alls lika mysigt. Det blev dessutom markant dyrare. Jag är där så sällan så för mig spelar det ingen större roll.
En folkomröstning i båda delarna hade kanske inte varit fel?
Att börja bråka över en flagga är för mig i vilket fall väldigt märkligt.