söndag 16 december 2012

Meningsfullt med spriten?

I fjol beslagtog den svenska tullen 962 liter alkohol genom att kolla igenom postförsändelser. Alkoholen kom som vin, öl och ren sprit. Totalt öppnades 79 paket och i inget av dem fanns tobak. Beslagen har alltså varit i form av alkohol och ingen tobak eller narkotika.
(Vad hände med alkoholen?)
Sammanlagt fick de som paketen var tänkta till betala 112872 kronor i skatt.

http://rod.se/962-liter-alkohol-i-posten-f%C3%B6rra-%C3%A5ret

Min första tanke var ok. Därefter kommer tanken vad detta kostade. Då menar jag kostnaden för staten. Delar man summan de fick in i skatt per tillfälle får jag fram att varje paket gav 1429 kronor i skatt. Gissningsvis har de varit ute mer än ett tillfälle för att öppna dessa paket. Jag gissar på att de är ute en gång i månaden minus en semester på sommaren och en på vintern. Det ger tio tillfällen. Det betyder att varje tillfälle gav 14290 kronor i skatt. Jag antar att de inte jobbar ensamma utan minst i par. Räknar vi per person blir kostnaden 7145 kronor för varje person om de är ute i par.
Utöver detta, då det står att de öppnade 79 paket, gissar jag på att de har kollat andra paket utan att öppna dem. Jag antar också att tullen inte åker ut till detta ställe för en timmes jobb utan stannar minst en halvdag. Räknar jag att de stannar i fyra timmar varje gång ger det en timkostnad/person på 1786 kronor. Jag räknar alltså detta på vad som kommer in i skatt.
När jag hade ute lantmäteriet här för att mäta fick jag veta att timkostnaden för denna person låg på cirka 1200 kronor i timmen. Detta borde göra att de för den sammanlagda summan jobbade cirka 80 timmar.

Detta ser säkert löjligt ut men som jag räknar om vi säger att tullen kostar 1200 kronor i timmen och de sammanlagt fick in 1786 kronor i skatt för varje timme ger det en vinst på 500 kronor i timmen. Då har jag höftat. Detta skulle innebära att för att få in de 112872 kronorna i skatt kostade det löst sagt 96000 kronor. Jag var ingen hejare på matte så jag förbehåller mig rätten att det inte stämmer till hundra procent. Detta skulle innebära en "vinst" på 16872 kronor.
Då jag inte har räknat med någon utkörning, eventuell bortforsling av beslaget eller andra omkostnader gissar jag på att summan är större.

Jag gissar bara men har en aning om att jag kan vara sanningen på rätt spår.
Utan någon värdering undrar jag då om det är värt att göra dessa tullbeslag?
Kan det vara så att det skulle bli billigare att helt enkelt sälja detta billigare i Sverige?