tisdag 4 december 2012

Övergångsställen tas bort

När lagen kom om att lämna företräde för cykllister och gående skrek jag rakt ut. Jag ser det som självklart att stanna om det finns läge men annars får den som tar sig fram på dessa sätt snällt vänta på sin tur. Jag hade två anledningar till att tänka så. Nummer ett är att störst går först och är sammankopplad med nummer två som är vilken det gör mest ont på.
Som gående eller cyklande måste det ligga i egenintresset att inte bli påkörd då en kropp är mjuk men en bil hård. På alla resor jag gjort och främst i Asien syntes "störst går först"-tänket tydligt.
Vill du inte bli påkörd så vänta på din tur.
Med tanke på hur mycket olyckor det har varit med dessa parter inblandade undrar jag om jag inte helt enkelt hade rätt i mitt påstående för så många år sedan.

Nu plockar kommuner bort övergångsställen, närmst Växjö, för att försöka få bort alla olyckor. Växjö är inte unik. Jag tror samma problem finns överallt. Här i Sölvesborg har det inträffat en hel del olyckor med övergångsställen inblandade. Varför inte ändra lagen igen?

Om man upptäcker att det inte blev så som man hade tänkt från början, varför låter man det vara kvar? Visst, cyklisterna och de gående ska titta sig för men ren fakta för alla som är ute och kör är att de inte alltid gör det. Det händer ofta att någon cyklar eller går rakt ut framför bilen. De ska se först att det är fritt att gå. Skulle någon bli påkörd är det föraren av bilen som rycker på både att leva med det och böterna i de flesta fall. Helt fel tycker jag.

Jag tycker de kan gå in och ta bort lagen om att dessa långsamtgående människor ska få ta sig fram först och främst. Åter igen... gör om och gör rätt!