tisdag 12 mars 2013

Jag är en rödblå person.

Jag har gått så mycket utbildningar inom retorik i olika former att jag har svårt att särskilja dem. Vissa saker sitter dock väldigt hårt. Jag är en väldigt skeptisk person till mycket av det som finns inom psykologi och om människor beteenden men ibland känns det klockrent.

Elias Porter var en man med mycket teorier om hur relationerna mellan olika männsikor fungerar. I ett avsnitt av Solsidan pratade Fredde om kompensatinsfaktorer till varför två personer var ihop och varför de så ofta var olika. En ful person kunde få en snygg respektive genom att kunna kompensera sitt utseende med exempelvis pengar. Det är mycket möjligt att det är så.
Om jag aldrig hade träffat andra människor hade jag kanske inte varit någon då alla är någon i sitt förhållande till andra. Mycket skumma tankar.

Porter har i vilket fall utvecklat Freud och Fromms teorier om samspelet mellan männsikor. Jag skulle vilja påstå att han är den person som sett till att det blivit lite modernare. Jag har aldrig gillat Freud och desto mer jag läser om honom desto säkrare blir jag på min sak.
Porter delade upp människor i tre till fyra fack och då efter färger; röda, blå och gröna personer. Han trodde inte att man ändrades något större under en livstid utan man föddes in i detta.
Nedan kommer en förklaring till vem som är vilken färg:

En blå person:
Tycker det är viktigt att vara omtyckt. Är hjälpsam, varm, empatisk, tycker inte om tävlingar, trivs inte ensam och ogillar starkt konflikter. En blå person vill att alla ska må bra och skulle aldrig trampa på någon annan för att själv ta sig framåt.
Dessa personer blir ofta utnyttjade av andra och utbrända. De har dessutom en förmåga att kväva andra människor då de ringer för att kolla att allt är ok hela tiden. En blå person skulle kunna jämföras med en ambulans som alltid rycker ut och hjälper till. Dessa personer finns ofta inom vård och skola.

En röd person:
Tycker det är viktigt att vara framgångsrik. Utmarnar och tävlar gärna. Sätter upp mål för allting och skulle trampa över vilka tår som helst för att ta sig fram. En röd personer avskyr långsamhet, är orädd och en ledare. De vill gärna bestämma. En röd person upplevs ofta egoistisk, envis och aggresiv då den ofta går till strid så fort något händer. De chansar ofta.
Denna person skulle kunna ta en enkelbiljett vart som helst utan packning med tanken att de kommer klara sig i vilket fall som helst. Dessa personer beskrivs som snöplogar. Flyttar du inte på dig hjälper de dig att göra det. Säljare och företagsledare finns ofta här.

En grön person:
Tycker det är viktigt att ha rätt. De är logiska, självständiga och tänker igenom allting innan de handlar. De är väldigt självständiga och vill organisera allting. De är inte spontana utan vill ha allt ordnat innan. De skulle aldrig ta en enkelbiljett någonstans utan vill veta var de ska bo och hur de ska komma hem. De är ofta tysta och drar sig undan om någon annan tar komandot.
Ekonomer, revisorer och tekniker av olika slag brukar förekomma i denna grupp.
En grön person beskrivs som en ubåt som dyker så fort det upplevs lite jobbigt.

Navpersoner:
Är de personer som är en blandning av dessa tre. De är ofta teamledare och chefer för samarbete är viktigt för dem. De kan vara bra ledare men upplevs väldigt ofta som otrygga av andra då de aldrig sätter ner foten riktigt.

Mellan dessa färger finns sedan kombinationer och då oftast mellan två färger. I den utbildning jag läste om detta gjorde vi det för att lära oss hur vi skulle bemöta människor från de olika grupperna. Tänker jag tillbaka så har jag varit rödblå i hela mitt liv.
Jag skulle aldrig trampa på någon annan och vill att alla runt mig ska må bra. Det får dock inte kosta vad som helst. Jag vill inte vara i konflikter men går någon över min gräns så säger jag ifrån. Jag avskyr långsamma och ineffektiva männsikor. Jag såg lite av programmet Ullared förra veckan och fick då se Morgan flytta det han grillade till en tallrik. Han flyttade en sak åt gången och de som var med mig skrattade rakt ut och sa att där skulle jag varit. Jag hade slängt grillen efter honom eller tagit grilltången och gjort det åt honom. Istället för att flytta tallriken så gick han fram och tillbaka och la en sak åt gången på tallriken. Det kryper i hela min kropp när jag ser det.
Jag kan resa utan att veta var jag ska sova på natten. Det oroar mig inte alls. Jag sätter upp mål som ska genomföras och sedan gör jag det oavsett vad det gäller. Jag älskar utmaningar och hade hellre dött än förlorat om någon utmanar mig. Jag skulle dock kunna släppa allt för att hjälpa andra och först då familjen och nära vänner.
Hamnar jag i en grupp där ingen tar en ledarroll gör jag det. Jag avskyr när det inte händer någonting. Skulle jag hamna i en grupp där det finns någon annan som vill göra detta kommer jag dock luta mig tillbaka och inte göra mer än precis det jag blir tillsagd att göra.

Vilken person är du?

http://en.wikipedia.org/wiki/Elias_Porter
http://se.personalstrengths.com/sdi.php?id=165