onsdag 6 mars 2013

En uråldrig avgift!

TV-licensen ska nu även kunna tvingas ur människor som har smarta telefoner eller surfplattor. Vissa saker är så stenåldersmässiga att jag undrar hur de överhuvudtaget uppdateras alls.

Jag är en av de som utnyttjar SVTplay och den teknik som används genom nätet väldigt mycket. Jag har i princip aldrig tid att titta på tv dag eller kvällstid vilket gör att jag ägnar nätterna åt att se repriserna. Jag betalar en avgift för varje uppkoppling jag har. I vårt hushåll finns det förutom tvapparater, iphones och ipad. Ipaden har jag genom kommunen och betalar därför ingen uppkoppling på den. TV-licensen betalas. Jag skulle inte våga något annat. Jag är även en person som utnyttjar radiotjänst väldigt mycket och tycker det är bra att det finns även om jag tycker att de kunde omfördelat många av programmen och gjort bland annat en egen sportkanal för att vi andra ska slippa höra deras galande allt som oftast.
Enligt radionyheterna betalar cirka 90 procent redan idag den avgift som finns. Nu är det de andra tio procenten som ska jagas. För att ha någon roligare kanal då det på fredag och lördagskvällar inte alltid prioriteras att se nyheterna betalas det för Viasat. Boxer är omöjligt här på landet.

Om det nu är så viktigt med denna licens, varför inte låta den ingå i den andra skatten?
Tänk så mycket pengar som kunde sparas genom att folk inte blev trakasserade i sitt hem via dörren eller telefonen. Gör tvärtom mot vad det är idag. Har du ingen tv så får du anmäla det. Jag har vänner som inte har någon apparat med sändare i och jag har haft elever som inte har tv. De har spelat mycket spel istället. Det är helt ok och dessa personer ska inte betala.

Ett sätt kunde varit att program fick betalt för hur många tittare det fick. Jag inser också att det inte alltid hade fungerat men detta kunde gjort att vi tittare hade fått mer att bestämma över. Risken finns alltid att vi tappar något som är bra. Jag kunde åtminstone påverkat på det sättet att jag inte tittat på några vänstervridna program. Då hade det också märkts när jag protesterar mot att barnkanalen i radio sänder vinklade barnprogram om Israel och Palestina.
http://emiliepilthammar.blogspot.se/2012/05/israel-och-palestina-vs-barnprogram.html
Det kom aldrig något program om Israel.

Jag har ingen genial omedelbar lösning på problemet men jag tycker inte att det fungerar och är effektivt som det är idag.

http://www.radiotjanst.se/
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/teknik-och-telekom/nytt-gigantiskt-smithal-for-tv-licensen_7964580.svd
http://www.expressen.se/nyheter/miljoner-till-radiotjanst---efter-nya-licensregler/