torsdag 7 mars 2013

Barnfria caféer?

Nellys i Stockholm bestämde sig för att förbjuda barn på sitt fik. De fick ändra sig. Nu tar jag ett jättekliv och hoppar: Tyvärr.
Egentligen är det inte barnen som är ett problem utan föräldrarna.
Alla känner eller vet någon i sin omgivning som har barn som överhuvudtaget inte går att ha inomhus. De är mer vilda än tama och efter att ha påpekat eller sagt till åtskilliga gånger utan resultat kan jag förstå att detta blir konsekvensen. Jag vet att det finns de som har ordning på sina barn och detta är jobbigt för dem men att som egenföretagare försöka driva ett matställe kan inte alltid vara det lättaste. Att som besökare tvingas lyssna till gapiga ungar är hemskt.
Det enda som är värre är egentligen när föräldrarna till barnen som skriker konstant och lever jäkel stolt och högljutt berättar vad bra just deras barn är på så mycket.
Detta är samma föräldrar som tycker att skolan ska ta ansvar för allt som händer när barnen kommer upp i skolåldern. De föräldrarna som tror att deras barn är änglar som aldrig gör så mycket som en fluga förnär. De föräldrarna som anser att just deras barn är en skänk från ovan och aldrig kommer att se vad barnen ställer till med då de aldrig satt några regler.
De föräldrarna som tycker väldigt mycket runt omkring men i princip aldrig kommer orka engagera sig eller komma på ett föräldramöte. Åsikterna har de i vilket fall.

I helgen hade jag förmånen att få en guidad rundtur av Tjolöholms slott i Kungsbacka och en stor eloge till damen som visade oss runt. I sällskapet var det en familj med två barn. När de låtit ett par minuter bad hon dem vänligt men bestämt att ta ut dem för att inte störa alla andra. Jag kunde applåderat henne och gett henne en kram. Barn kan ta över en föreställning och förstöra för så många andra inom loppet av några minuter.

Jag menar med detta inte att barn ska sitta helt stilla, säga "herrn" eller gå i givakt men de ska kunna visa respekt för att andra människor med får existera på denna jord och det är föräldrarnas roll att se till att de gör det. Inte skolans. Inte grannarnas. Inte kommunens. Inte samhällets.
Skaffar man barn ska man se till att de sköter sig. Barn behöver regler för att må bra.

Jag tycker Nellys är på rätt väg. Markera. Några dagar utan barn på fiket är inget någon dör av och skulle jag varit i Stockholm utan barn med mig hade jag mycket väl kunnat tänka mig att gå in och äta där av den enkla anledning att det är barnfritt. Jag tror inte Nellys förlorar på detta.

http://www.expressen.se/nyheter/har-ar-fiket-som-forbjuder-barn/
http://www.dn.se/sthlm/barnforbud-pa-kafeer