söndag 10 mars 2013

Skänka pengar till Postkodlotteriet?

Jag är en skeptiker till mycket. Mitt stora intresse har alltid varit historia men jag är skeptisk som en naturvetare ut i fingerspetsarna för det mesta. Mer nu än vad jag var förr. Det är förmodligen alla de gånger jag blivit bränd som gör att erfarenheten kommer in.

Det är över min döda kropp jag skulle gå med i något lotteri. I mina ögon är det ett effektivt sätt av människor att lura andra människor.
Postkodlotteriet skryter om att de skänker så mycket till välgörenhet och mindre grupper men länken nederst visar vilka förmånstagare de har. En av dem är Rädda Barnen som är högaktuella sedan Uppdrag Gransknings kontroll av dem.

Tänker jag rätt efter att ha läst på, betyder det att om jag betalar en lott går drygt en tredjedel fram till en förmånstagare. Låt säga att jag betalar etthundra kronor. Av de pengarna skänker Postkodlotteriet då 34 kronor. Säg att de pengarna går till Rädda Barnen där en av sju skänkta kronor går fram. Det skulle innebära att knappt fem kronor av de hundra jag skänkte kommer fram.
Meningsfullt?
Ok, du har även en liten chans att vinna pengar på detta.
Jag missunnar verkligen inte de som vinner dessa pengarna men jag anser inte att syftet med lotteriet är rätt. Jag uppmanar verkligen alla att göra vad de kan för samhället.
De flesta av oss jobbar och betalar skatt. Där hjälper vi till.
De som känner att de vill göra något ytterligare tycker jag kan titta sig omkring i sin omgivning istället för att lägga pengarna på något som verkligen ger uttryck som "ett piss i Mississippi" en mening.

http://www.testfakta.se/ekonomi/article14505.ece
http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_Postkodlotteriet
https://www.postkodlotteriet.se/Formanstagare/Vara-formanstagare.htm