torsdag 21 mars 2013

Sär skrivning och Svensson polis

För många år sedan myntade en vän till mig ett uttryck som jag inte hört innan: Svenssonpolis.
En Svenssonpolis är en person som ska tillrättalägga andra. En person som rättar andra och tror att de själv alltid gör rätt. Anledningen han kom fram till detta uttryck var många människors förmåga att gasa när han försökte köra om dem. Gärna kom det ett hellyse, en knytnäve eller något annat trevligt när han väl kom om den andre bilen. Anledningen var att de tyckte de höll hastigheten och då behövde inte någon köra om. För att tillrättavisa den som vågade göra det kom då bland annat hellyset efter.
Väldigt vuxet.
Vill någon köra om mig så gör jag mitt bästa för att underlätta för dem. Kan jag flytta mig gör jag det. Jag skulle aldrig få för mig att varken bromsa för att hota den bakom eller sätta hellyset i nacken på dem.

Vad har då detta med särskrivning att göra?
Jo. Jag är en Svenssonpolis inom väldigt mycket inom svenskan. Inte så lite heller.
Facebook är bra många sätt men jag kan bli knäpp på alla de människor som inte förstår hur man skriver vissa saker. Jag är ingen expert på detta och utger mig inte från att vara det men när man skriver in att "vi har varit på lek platsen" undrar jag hur man tänker. Vissa ord kan hänga upp sig i ens huvud men andra bör aldrig vara ett problem. Exempelvis "lekplatsen" bör inte vara svårt att lära sig. Det är ju ingen som klättrar upp i skor stenen. Ett ord kan få en helt annan innebörd genom att det delas upp men många verkar inte ha insett det. Länken nedan är till några av de vanligaste felen som ses ute.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Lista_%C3%B6ver_vanliga_spr%C3%A5kfel

Jag har fått veta mer än en gång att jag är en bitch när jag rättar människor i min närhet med han/honom eller hon/henne. Jag vet att det är vår dialekt som ställer till det för vi pratar så men det gör det inte rätt.
Jag hade väldigt svårt för rättstavning när jag var yngre men det hjälptes av att jag läste desto mer.
Att få höra radioprogram där programledaren inte klarar av att prata korrekt svenska gör att jag stänger av kanalen. Jag tycker det är fruktansvärt att mina skattepengar ska anställa någon som inte klarar av att prata korrekt svenska i barnprogram som många ungdomar och barn lyssnar på.
En programledare ska inte kunna säga att "jag gick hem till hon". Det heter "henne"!
De som jobbar i media ska om några kunna detta.

Jag vet att jag inte kommer någon stans med detta in lägg och att jag för modligen bara ses som en tönt genom det men jag bjuder på den. För mig är det viktigt med så korrekt svenska det bara går på de platser där barn och ung domar befinner sig.