lördag 30 mars 2013

Nordkorea och King

Om du fått veta vad Stalin/Lenin/Hitler skulle göra innan de gjorde det. Hade du stoppat det?
Vi pratar mycket etik och moral i skolan samt tittar på nyheterna varje vecka.
Frågan som kommer upp när nyheterna om Nordkorea och Kim Jong-uns upptrappning, är varför ingen gör något. Det är elever som tagit upp varför inte bara någon går in och plockar bort honom. Mitt svar blir att det med all sannolikhet hade kommit en ny ledare som var likadan och följdfrågan blir då att varför inte göra likadant med honom också?

Jag tror inte att våld löser några problem och Nordkoreas befolkning är hjärntvättat men..
Varför inte?
Varför går ingen in och löser upp detta land för att hjälpa befolkningen?

En av mina favoritförfattare är Stephen King. Han skrev en bok 1979 som heter The Dead Zone, Död Zon. Boken tar upp exakt detta dilemma. Om du får veta vad som ska hända, tar du saken i egna händer och tar bort personen innan denne hinner göra någonting som skapar ett stort lidande för många?

Nordkoreas befolkning lever i svält och sist jag såg Matrix funderade jag över deras situation. De lever i en stängd värld där ytterst lite information sipprar in och ut. De tror säkert att de har det bra för de vet inget annat. De flesta vet förmodligen inte vad de missar för de borde då ha gjort uppror.
Länken underst är skrämmande. Det är ett klipp från Nordkorea med barn som spelar gitarr.
Vilket är då bäst? Att leva i den stängda världen och tro att det är så det ska vara eller vakna upp och se hur världen ser ut på riktigt? Som ett Matrix?
Länken underst är skrämmande. Min uppskattning av deras ålder är att de är cirka fem-sex år. De ler skrämmande. Jag tror inte det är fel att barn får lära sig saker men detta är fruktansvärt.

Hela världen kommer drabbas om det blir krig i Korea. Startar de ett kärnvapenkrig från Nordkoreas sida kommer det finnas i mycket luft på vår planet. Ska vi då sitta och vänta på att detta händer eller hoppas på att något sådant aldrig händer? Det är förmodligen så att vi får ställa vårt hopp till USA som så många gånger förr och det är bara till att hoppas att så få människor som möjligt kommer till skada eller dödas.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5490077
http://sv.wikipedia.org/wiki/D%C3%B6d_Zon
https://www.youtube.com/watch?v=gSedE5sU3uc