onsdag 20 mars 2013

Straffen i Sverige

Ibland undrar jag vart vårt land är på väg. Det känns som om jag tjatar vissa ämnen om och om igen utan att det spelar någon som helst roll. Flickan som tog sitt liv framför tåget i Kumla har inte passerat många obemärkt förbi. Att som trettonåring vara så trött på sitt liv att man inte orkar mer är fruktansvärt.
När nyheten sedan kommer att det är en medelålders man, som dessutom arbetar med barn, som utsatt henne för det som gör att hon inte orkar längre är hemsk.
Inga barn ska behöva gå igenom detta.

Då kommer nästa tanke. Att det är en medelålders man som arbetar med barn förvånar mig inte.
Om någon nu har läggning mot pedofili bör det vara en självklarhet att dessa personer söker sig till arbeten eller kontakter där barn finns. Är du intresserad av musik hittar du grupper i samhället som tycker om det.
Det fruktansvärda kommer när det visar sig att mannen med all sannolikhet hade fått ett högre straff om han lurat staten på några miljoner. Vilket är värst?

För mig är det en självklarhet att när det drabbar en enskild person ska straffet vara betydligt högre. En etta före eller en nolla efter alla straff i Sverige så hade jag varit nöjd. Främst då på våldsbrott av olika slag.

Längst ner är en artikel från Sydsvenskan som visar vad jag menar. Mannen har utsatt flickan för sexbrott och får då ett straff på åtta månader. Med tanke på att han förmodligen suttit häktad under tiden släpps han garanterat fri direkt när detta domslut från hovrätten kom. Är det ok?

Jag tror att det hade varit bättre att höja straffen för förstagångsförbrytarna och då speciellt om det är yngre människor. Skräm dem. Svenska fängelser är kanske inte det någon blir rädd för men lås in dem ett par veckor för att visa vilken framtid de går till mötes. Hellre att det fungerar avskräckande än att någon ska tycka synd om dem. De i min bekantskapskrets som har problem har haft dem sedan de tidigare tonåren men har inte fått ett straff förrän de kommit en bra bit över tjugo år. De har då varit aktiva i minst tio år. Jag tror att det hade varit bättre att markera för dem med en gång vad som är rätt och fel för det hjälper bevisligen inte att tycka synd om dem och skylla på deras trassliga bakgrund.

Jag hoppas verkligen mannen de nu tagit en för flickans självmord får ett straff med vård för som jag förstår det är det enklare att hålla en person inlåst en längre tid då. En man som gör såhär med barn bör inte vara ute i samhället och ska inte ha tillgång till en dator när han är inlåst.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=5479258
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=5475510
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10974&artikel=5470302
http://www.sydsvenskan.se/lund/hovratten-sankte-straff-for-sexbrott/