torsdag 28 mars 2013

Flygrädd? Japp.

Jag är tydligen som många andra i Norden. Jag tillhör dessutom svenskarna där vart fjärde är det. Jag är flygrädd. Riktigt flygrädd.
Det står i länken nedan att det vanligaste sättet att råda bot på det är att helt enkelt bli ordentligt full. Det har jag testat och det fungerar så länge man fortfarande är välkommen på planet.

supershero.shapemeup.se
Det är dock inte lika kul när man sätter sig på planet och inser att man måste på toaletten på grund av allt man druckit innan man steg på, men då inte får resa sig för att planet precis ska lyfta.
Känslan som kommer då är panik.
Att hamna jämte mig är ingen höjdare.

Jag pratar väldigt mycket i vanliga fall. Blir jag nervös utökas ordflödet kolossalt och jag skulle förmodligen kunna föra en hel konversation med en cementvägg bara för att slippa tystnaden.
Jag tål ingenting i alkoholväg och efter fyra öl är jag alldeles för påverkad.
Det positiva i det är att ju mer jag dricker desto tystare och inbunden blir jag.
Problemet blir att jag utöver det blir trött och illamående.
Jag blir aldrig någonsin bakfull och kan vakna tre timmar efter jag somnat med mina ADHD-gener på topp. "Dagen efter" brukar jag hinna med mer än vad jag gör två vanliga dagar.
Det har hänt att jag knappt fått följa med flyget. Jag fick böna mig ombord.

Min logik säger mig att jag inte ska vara rädd. Jag kan statistiken och jag vet att det är farligare att köra bil men det hjälper inte. Jag har varit med och nödlandat en gång för över tio år sedan och flygrädslan kom med det. Innan dess var jag aldrig rädd. Det är ingen höjdare att vända halvvägs ut över Atlanten för att gå ner och nödlanda. Tystnaden på planet var fruktansvärd. Efter det har jag även varit med om att ett flyg som jag satt i var på väg att landa men fick lyfta igen för att sedan landa från ett annat håll på grund av väldigt starka vindar. Det var ingen höjdare heller och allt har spätt på rädslan.
Mitt stora problem kommer till kontrollen.
Jag är ett kontrollfreak och jag känner att jag har kontroll i en bil men inte på ett flyg.
Jag måste alltså lita på att piloten är nykter och kan sitt jobb.
Jag vet att sannolikheten är liten att det ska hända någonting men den lilla biten räcker för att förstöra. Jag inser att jag måste klara det för att åka på semester till exempelvis Asien med bil är inget alternativ. Jag har rest med flyg nykter men det innebar mardrömmar minst en vecka innan jag ska resa. Med min tro på reinkarnation borde det inte vara ett problem men jag kan inte hjälpa det.
Skönt att slippa vara ensam.

http://nyheter.destination.se/769/svenskarna-dricker-mest-och-ar-raddast?utm_source=AB&utm_medium=Mittspalt&utm_content=kvinna_som_dricker&utm_campaign=svenskarna_super_mest&%23xtor=AD-500-[destination]-[TF_Resor_Mittspalt]-[Puff_huvudspalt]-[aftonbladet]-[]-[]