söndag 17 mars 2013

Tweenies

I BLT denna vecka berättade de om tweenies precis som i artikeln nedan. Jag skrattar när jag läser den för det är så många ungdomar som känns igen i detta.
Detta är så vanligt och min erfarenhet säger att det är en övervägande del tjejer som är tweenies precis som artikeln påstår.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/nu-kartlaggs-den-nya-tweenie-fasen

Jag har ingen universalmetod för att lösa några problem men som jag ser det ligger det alltid på föräldrarna och det värsta är när de inte har förmågan att hjälpa dem.
Skillnaden som jag ser det på då och nu är hur mycket snabbare information tar sig fram. Internet fanns inte i den utsträckning som nu när jag var barn även om det fanns andra sätt att få information. Takten har ökat betydligt och som förälder idag måste du ha bra uppsikt på vad de hittar på när de går online. Kommunikation är a och o.

I mina ögon är det alltid föräldrarnas ansvar, oavsett vad barnen gjort, så länge inte barnen är myndiga. Många har förmodligen inte en aning om vad de hittar på men det är inget skydd. Det är med jämna mellanrum, och har varit under många års tid för oss som arbetar i skolan, att elever kommer till skolan och är ovänner över saker som hänt på nätet. På fritiden.
De kan skriva de mest gräsliga saker till varandra på facebook, instagram och en hel hög till med sidor som jag knappt känner till. Helt plötsligt blir det skolans problem för eleverna fungerar inte i skolan. Detta är i mina ögon alltid ett föräldraansvar. De flesta av dessa sighter har trettonårsgräns vilket gör att barn inte kan ha facebook innan de börjat högstadiet. Det är föräldrarnas ansvar att ha koll på detta. Detta borde lösas på fritiden och inte under skoltid. Den tiden är dyrbar ändå.
Dessa tweenies följer såporna på tv och tror att det konstant alltid ska vara konflikter i vardagen för att det måste hända något spännande. Det är återigen föräldrarnas ansvar att förklara att det inte är så hur jobbigt och svårt det än kan vara.

Det ska bli väldigt intressant att se vad forskarna kommer fram till.