onsdag 13 mars 2013

Totalt rökförbud, bra eller dåligt?

För mig är detta väldigt enkelt. Absolut nej. Jag tycker det får räcka med allt jagande av dem som röker. Förbud är för mig inget alternativ utan det måste vara upp till varje person som har denna last att försöka sluta.

När jag hörde detta på nyheterna gick mina tankar till den amerikanska depressionen och förbudstiden. Tanken var god att det inte längre skulle finnas alkohol, som ansågs skapa många problem, men effekten blev den helt motsatta.
Ett totalt förbud mot cigaretter i Sverige skulle öka smugglingen.
Det är i vilket fall min fasta övertygelse.

Alla vet att det inte är bra att röka. En tioåring vet det för det är inget nytt alls.
Efter det måste det egna ansvaret ta över. Vuxna människor måste ha rätten att bestämma över vad de vill göra med sitt liv. Jag är väldigt liberal i dessa frågor och tror egentligen inte att några förbud är bra. Fakta, information och ett besök på en kol-avdelning tror jag hade varit betydligt effektivare än ett förbud. Restriktioner har jag dock inget emot.

Att komma in till en läkare eller sköterska som rökt är ingen höjdare. Ingen parfym eller några halstabletter tar väck den lukten. Inte heller hos tandläkaren. Eller hos någon som arbetar med människor. För mig är det lika fruktansvärt med parfymen. Att det skulle bli hårdare restriktioner inom dessa yrkeskategorier skulle inte störa mig men vad de sen gör när de kommer hem från sitt arbete är upp till dem. Det är ingen annans problem.

Jag är inte själv rökare och har aldrig varit. Feströkandet går upp och ner men då det inte är så mycket fest ligger det helt nere. Det är upp till mig att göra som jag vill med det. Ingen annan kan säga någonting även om de får ha åsikter. Snus har jag testat för många år sedan men det är inget jag skulle kunna tänka mig att hålla på med. Jag har problem med allt som kan räknas som en last. Jag slutar och håller uppe med allt som jag känner håller på att ta över. Ingenting ska få bestämma över mig. Sockret är det absolut värsta men det är inte omöjligt att sluta, inte med någonting. Det är en viljesak.

http://www.dn.se/debatt/totalforbud-mot-rokning-bor-inforas-fran-ar-2025
http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rbudstiden