onsdag 27 mars 2013

Helt ok att tafsa..?

Artikeln är från igår och berättar om en kvinna i Lund som på dansgolvet blivit tafsad på av en okänd man. Hon går efter honom och ger honom ett slag som knäcker hans näsa.
Hon dömdes för misshandel och ska betala honom 1860 kronor i böter.
Han fick ingenting då det inte går att bevisa att han gjort något.

http://www.dagensjuridik.se/2013/03/knackte-nasan-pa-tafsande-man-pa-dansgolvet-kvinna-doms-misshandel

Det finns nog ytterst få kvinnor som inte blivit utsatta för detta och det är fruktansvärt obehagligt. Att kvinnan inte har slagit med en gång förstår jag. Det första jag skulle göra är att kolla om det är någon jag känner. När det går upp att det inte är det kommer en tyst chock över att någon faktiskt inkräktade på min kropp utan att jag vill det. Det må inte vara en våldtäkt men obehagligt är det.
Det är väldigt svårt att få mig riktigt arg. Irriterad kan jag vara och förmodligen otrevlig på de flesta sätt men riktigt arg är det sällan jag blir. För många år sedan på ett av alla jobb jag varit på var det en herre som hade för vana att komma med väldigt långa fingrar och tafsa precis på alla ställen han kom åt. Det fanns ingen på arbetsplatsen som tyckte om det men få sa något.
Att herren inte hade riktigt "alla hönsen på rätt ställe" ansågs vara förmildrande och istället undvek alla att gå nära honom när han kom. Vi som blev utsatta var alla x-kromosomer.
En dag sa jag till honom att han inte fick röra mig och han stod som ett frågeteccken men sa inget.
Gången efter han försökte kom min reaktion omedelbart och han fick en lavett.
Efter det fick jag vara ifred så några höns hade helt uppenbart inte rymt.

Den stora skillnaden i detta är att kvinnan på discot dröjde med att slå vilket gör att det inte räknades som självförsvar. Självklart uppmanar jag inte till våld för det löser inga problem men jag förstår henne. Bara för att man är kvinna ska man inte få stå ut med vad som helst.
En individs kropp är en privat sak som den själv bestämmer över.