lördag 2 mars 2013

Meningen med kontaktförbud

En kvinna sköts ihjäl i Göteborg igår. Av mannen hon nyligen ansökt och blivit nekad kontaktförbud. Egentligen behövs det inte skrivas mer för sunt förnuft ser att något där är fel.
Varför hade inte mannen kontaktförbud?
Enligt åklagaren fanns det inte tillräckliga skäl till att verkställa ett beslut om kontaktförbud.

Min tanke är som såhär: Den dag någon ansöker om kontaktförbud har det hänt något. Jag tror det är ytterst sällsynt att detta är något någon kommer på över dagen. Som jag minns det när jag läste rättspsykologi är det som så att många drar sig för att göra alla slags anmälningar då de inte bara är rädda för konsekvensen av anmälningen utan även för att de måste bli offentliga med det.
De flesta skäms av olika anledningar.

När denna kvinna nu har anmält att hon vill ha kontaktförbud för att hon är rädd har det i min värld gått långt. Hon är riktigt rädd för att göra den anmälan och nu vet vi varför. Mannen var uppenbarligen farlig.

Åklagarmyndigheten menar att det är en inskränkning av mannen att han inte ska få vara i direkt närhet till kvinnan. Hans personliga integritet kan kränkas och det blir kanske ett intrång i hans vardag. Hallå?
Menar de att av all den yta jorden har måste han befinna sig inom hennes område för att må bra?
Av alla telefonnummer det finns i världen måste han ringa just hennes?
Sunt förnuft.
Det enda som hade hänt honom var att han inte fick ta någon som helst kontakt med henne. Hur skulle det på något sätt kränka honom eller beröva honom någon frihet?
Om mannen (eller kvinnan med för den delen) skulle vara oskyldig till någon anklagelse blir han på sin höjd kränkt av behandlingen att inte få gå riktigt fritt. Han dör inte av det.
Denna lag behöver helt uppenbarligen göras om och göras rätt.
När någon äntligen tar sig i kragen och går till polisen måste de tas på allvar.
De har med all sannolikhet tagit ett stort kliv för att överhuvudtaget ta sig över tröskeln till polisen.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16337313.ab