söndag 14 april 2013

Mitt problem är löst!

Tjoho! Jag är inte döv! Jag är inte ens lite udda!
Jag är enligt forskningen helt normal.
Alla runtomkring mig, särskilt de jag spelar med, vet att jag inte hör. Jag säger inte det för att vara dum eller elak mot någon utan jag hör väldigt ofta inte. Jag har varit helt övertygad om att jag har något fel på vänster öra för varje gång jag inte hör vad någon säger vänder jag höger öra till.
Jag har varit och kollat min hörsel ett par tre gånger med perfekt resultat. Förutom min tinitus vet jag nu varför.

På söndagar lyssnar jag alltid på P3 då jag verkligen avskyr att det är sport på alla andra kanaler. P3 är inte alltid världens bästa kanal och det kan vara väldigt mycket trams där men ibland kommer det ljusglimtar. Jag har länkat till Sveriges radio nedan och sedan till en del av forskningen de talar om.
Det de tog upp i programmet Institutet, som behandlar forskning, vetenskap och experiment, var just hörsel. Ny forskning visar att det högra örat har lättare för att uppfatta tal och prat.
Det vänstra har lättare för att uppfatta långa ljud som finns i exempelvis musik.
Tack!

Sedan jag bytte fiol har jag inte längre ett problem med att höra mig själv då det är ett egenljud i den när vi spelar. Tidigare var jag tvungen att förlita mig på att jag hörde rätt ljud genom högtalaren vilket gjorde att jag ibland inte hade en susning om vad jag spelade utan fingrarna fick spela på rutin.
När jag sitter i en folkmassa och inte hör vad någon säger vinklar jag alltid mitt högra öra dit för jag har upplevt det som att jag lättare hör då. Detta är förmodligen vanligare än man kan tro för som jag tänker det. Hur många har inte glasögon? Det är absolut inget fel i det men tänk att ungefär hälften så många bör ha fel på öronen som ögonen, minst, för att det skulle stämma statistiskt. Vi bör med andra ord vara väldigt många som märkt av detta. Ibland är det skönt att få bekräftat att man inte är helt knäpp!

http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=4508876 Inslaget börjar vid 51:00 och varar i cirka en minut.
http://www.helsinki.fi/forskning/nordiska_spetsenheter/2008/cognitivecontrol.html