torsdag 4 april 2013

Övergiven pojke

Jag blir totalt förskräckt när jag hör en sådan här "nyhet".
För mig spelar varken utseende, landstillhörighet eller religion någon som helst roll.
Vissa saker ställer sig alltid över.
Ett barn är ett barn oavsett varifrån det kommer eller vilket språk det talar.
Om man som förälder väljer att skicka sitt barn över halva jordklotet så att det slutar med att han dumpas på en bänk i Sverige endast tio år gammal så är rätten till föräldraskapet förbrukad.
Så är det iallafall i mina ögon.
Han hade fått flytta hit omedelbart om han velat för jag tycker inte att han ska skickas tillbaka till sitt hemland. De har tydligt visat sina värderingar för sitt barn och han får det garanterat bättre här.
Ett barn vid tio års ålder i Sverige går i tredje/fjärde klass och lever förhoppningsvis i en skyddad, trygg tillvaro. Fungerar inte familjen ska samhället gå in.
Väljer föräldrarna att göra såhär så har de gjort sitt val.
Ok att de kommer från ett fattigt land.
Ok att de har andra uppfattningar.
Det är fortfarande en tioårig pojke som suttit och gråtit på en bänk i Uppsala.
Ensam och övergiven.

För mig skulle deras rätt vara så förbrukad när de gör såhär att pojken skulle kunna adopteras bort inom Sverige även om föräldrarna inte samtycker. Barnets bästa ska alltid vara i centrum.
Genom att adoptera honom inom Sverige får adoptivföräldrarna full vårdnad vilket gör att de biologiska föräldrarna inte kan komma och lägga sig i hans uppväxt i Sverige. Självklart ska han få veta vilka föräldrarna är och ha den kontakt med dem som han önskar men de ska inte kunna utnyttja allt han har fått gå igenom. Genom adoption får även pojken rätt till familjen i Sverige vilket ger honom en fast punkt och en trygghet i vårt land.

Stackars barn som blir utsatta för denna behandling.
Jag hade aldrig kunnat göra såhär.
Hoppas pojken får ett bra familjehem och får stanna där tills han är myndig och själv väljer vad han vill göra med sitt liv. Han ska för mig vara ett barn nu och få leva därefter.

http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.1500000-flyktingbarn-dumpade-i-uppsala
http://www.unt.se/uppsala/10-arig-pojke-hittades-overgiven-2353460.aspx
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16523013.ab