tisdag 30 april 2013

Valborgsfirande

Jag tror inte på häxor och till större delen inte på spöken och dylikt heller. Om jag skulle tro på dem betvivlar jag att stora eldar, rop, sång och ljud hade jagat bort dem. Av alla traditioner Sverige har är nog detta en av de mer meningslösa för mig, Valborgsmässoafton.

I tonåren var detta en viktigt dag. Den innebar en hel del fest med vännerna och planerna för vad som skulle göras denna kväll planerades tidigt. Idag bryr jag mig inte. Det är en totalt meningslös kväll och då jag sedan 1996 spelat revelj varje första maj har valborg de sista tio åren inte betytt någonting. Tidigare gick jag direkt från festen, i uniformen och ut och marscherade.
I år blir det lite annorlunda. Jag kan inte marschera utan risk för att ambulansen får hämta mig med akut andnöd. Jag får stå för fikat och samkväm till de andra istället.

amelia.se

Valborg innebar med under tio års tid spelningar. Vid varje eld under alla år stod jag, fler med mig, och huttrade med instrumenten i händerna och väntade på att de som var före skulle bli klara.
Det är en befrielse att slippa det.

Ikväll blir det ingen brasa. Jag är trött på att stå ute och frysa för att titta på en helt meningslös eld och Lilleman är för liten för att minnas detta om tio år ändå. Vi kan fixa en egen brasa hemma en annan dag.

I vilket fall som helst så önskar jag alla er andra (ni får ju göra precis som det passar er) en väldigt trevlig Valborg och speciellt vår kära konung som fyller år idag!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Valborgsm%C3%A4ssoafton
http://sv.wikipedia.org/wiki/Heliga_Valborg