onsdag 10 april 2013

Kårobligatoriets avskaffande - bra eller dåligt?

Staten gjorde i mina ögon helt rätt när de avskaffade kårobligatoriet. När jag pluggade var det absolut inget jag var intresserad av men jag var ändå tvungen att vara medlem. För mig var kåren de som sprang runt i sina overaller och hittade på saker som jag tröttnat på många år tidigare. De hade fester och delade ut lappar. Thats it.
Jag har länkat till en studentkår och de säger att de finns för att se till studentens bästa.
Att de ska få en bra studenttid.

Artikeln ovan den andra pekar på vad jobbigt de tycker det är att jobba inom studentkåren.
Upplysningsvis är det frivilligt att arbeta inom detta.
Jag ställer upp och jobbar frivilligt för musikkåren här i Sölvesborg.
Jag har tagit på mig det själv och kan inte gnälla över att det med jämna mellanrum tar väldigt mycket tid. Orkar jag inte får jag hitta på något annat.

Jag kan känna att det är märkligt att det röda blocket inte jagar detta. Under hela min studietid försörjde jag mig själv. Jag jobbade så mycket jämte studierna att jag inte ens fick studiebidraget. Jag vägrade låna pengar till min utbildning utan jobbade kvällar och helger vilket jag lever gott på även idag. Jag fick dock veta att jag inte skulle jobba så mycket för det var inte bra för mig och på grund av det hade jag blivit återbetalningsskyldig.
De tyckte att de visste bättre än mig.
Jag hade utan problem kunnat haft ett jobb till om det gått att anpassa tiderna.
Jag hoppade dock över alla fester med kåren, hade mat med mig och gjorde inte alla de saker man "ska göra" under sin studenttid. Jag var färdig med det långt innan.

Det finns de som orkar med att göra många saker. Låt dem sköta kårerna eller dela helt enkelt upp arbetet på fler personer. Det är så alla andra föreningar gör.
Med detta ser jag inte varför det är jobbigt.
Med tanke på hur många som nu inte vill vara medlemmar i en studentkår så var jag inte ensam om att tycka att det var onödigt att bli tvingad till det.
Jag tycker valfriheten för eleverna är det viktigaste i dessa situationer.
Nu får studenterna välja och det tycker jag är bra.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=5491160
http://malmostudenter.se/vad-gor-karen/