tisdag 2 april 2013

Nya avtal för industrin

Stort grattis till de nya avtalen! Facket är för mig en part som många gånger ställer till mer problem än hjälp. Det finns de tillfällen då de verkligen gör nytta men ofta undrar jag.
För något år sedan var det stora demonstrationer och strejker för att sjuksköterskorna skulle höja sin lön. Minns jag inte fel blev höjningen femhundra kronor i månaden. Meningsfullt?

2006 blev det blockad mot en salladsbar i Göteborg. Facket höll i blockaden och de var arga för att ägarinnan inte var ansluten. Att hennes lön var högre än deras lägstalön brydde sig inte facket om. Att hennes anställda inte var intresserade av facket brydde de sig inte heller om.
Facket ska vara för den lilla människan.

Industrin får nu en ökning i lönen på 6,8 procent. Jag missunnar dem inte det. Enligt facket blir det en ungefärlig ökning på 1500 kronor i månaden före skatt. Det betyder cirka tusen kronor mer i månaden. Alltså runt 12000 kronor om året. Det är vad Moderaterna och regeringens politik gett varje enskild person i löneökning genom jobbskatteavdragen.
Varför hör vi så lite om det?
Det gynnar alla arbetade människor.

Jag tycker facken är ett bra alternativ för de som inte klarar att föra sin egen talan. För min del är jag varken intresserad av att vara med i ett fack eller att få höra hur hemskt mitt yrke är ur alla synpunkter alltid. Självklart vill jag ha mer i lön, vem vill inte det?
Men jag försöker se fördelarna istället för nackdelarna.
Så länge facket gör det de ska tycker jag att det är bra men när de betedde sig som de gjorde vid salladsbaren i Göteborg får jag en stark känsla av att de enbart utövar makt.
Facket ska till för att förenkla och förbättra och inte ställa till problem för enskilda personer eller företag.

http://www.dn.se/ekonomi/blockad-mot-salladsbar-i-goteborg
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5490668
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5491708
http://www.expressen.se/gt/ledare/debatt-bevisat-lag-skatt-ger-jobb/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16525279.ab