lördag 20 april 2013

Häst och gris i nöt. Utländskt kött i svenskt?

Med tanke på de sista månadernas skriverier har jag funderat mycket över en sak. Om det nu är så att det endast ska vara ko i nötfärs och gris i fläskfärs men det nu är bevisat att det inte alltid stämmer. Häst är betydliigt vanligare än vad någon trott.
Hur vet jag då att det kött som är märkt som svenskt är det?

Jag bryr mig inte om det är häst i något jag ätit. Det är för mig ovidkommande. Hade de sagt råtta hade jag förmodligen reagerat men hästkött är för mig inget fel. Självklart ska det vara märkt men det är inte hela världen i mina ögon. Jag förstår att det är värre när de nu hittat gris i det som ska vara nötkött. Falsk marknadsföring är inte bra ur något håll.

När det nu bevisligen är så att det inte går att lita på detta.
Hur ska vi då veta om köttet som sägs vara från Sverige verkligen är det?
Hur ska jag veta att köttet inte kommer från djur som färdats till vårt avlånga land från ett annat land?
Vilka garantier finns mer än att det står märkt som svenskt?

atl.nu
Svenskmärkning är ingen garanti som länken visar.
Hur ska jag som konsument då veta om det är sanning?
Jag kanske betalar mer för köttet i tron att det är svenskt när det i själva verket inte är det?

Där kommer nästa frågeställning. Är svenskt kött så mycket bättre?
Oxfile kommer oftas från Sydamerika. Jag hade inte varit ledsen som oxe om jag fick trampa fram på Pampas. Mycket kött kommer från Irland. Jag har varit på Irland och trivs fantastiskt bra med detta land. Den gröna ön borde duga till djuren.
Att transporterna ska vara så bra för djuret som möjligt ser jag som självklart.

http://www.svensktkott.se/om-kott/stall-en-fraga/faq-markning/hur-vet-jag-som-konsument-att-jag-inte-blir-lurad-/