söndag 21 april 2013

Logisk rädsla

Jag kan vara nervös och rädd för väldigt mycket saker. Ofta är jag medveten om att det inte är någon mening att vara orolig men det kan inte hjälpas. Jag blir det ändå. I de flesta fall handlar det om saker där jag känner mig för liten. Jag kan inte påverka eller måste leva efter att någon annan tar de beslut som är rätt även för mig. Exempel på det är min flygrädsla. Jag måste lita på att piloten sköter sitt jobb och att även denne person vill hem till sin familj. Kim Jung-Un är jag inte rädd för även om det kanske hade varit logiskt att vara det men där går min övertygelse om att resten av världen skulle reagera blixtsnabbt in. Denne man hotar inte mig eller mina nära personligen utan utgör ett hot för resten av jordklotet vilket gör att mina tankar om detta står kvar.
hd.se


Det jag inte kan förstå är rädsla för exempelvis spindlar. Jag kan förstå den om du bor i Australien eller Sydamerika, länder med farliga djur, men varför är någon rädd för spindlar i Sverige?

Jag vet att deras rädsla förmodligen är lika logisk för dem som flygrädslan för mig men det finns bevisligen inga naturligt levande farliga spindlar i Sverige. Hur kan man då skrika över ett så litet djur?

nattstad.se
De är snabba och kan bitas. Jag har blivit biten av spindlar i Sverige och det sticker till men det är inte värre än när något annat småkryp bits. Jag har även blivit biten av larver, de stora vita som lever i jorden, men jag skriker inte för att jag ser en sådan.
Listan på dessa för mig helt ologiska rädslor kan göras rätt lång. Möss, råttor, spindlar, ormar, bin, getingar.. Ok om du har en allergi. Ok att djuren kan bita/sticka till men det är inga du dör av i normala fall.

I många fall tror jag att det är en kunskapsbrist som gör detta. När tsunamin hade dragit in över Japan hade P4 ett program där människor fick ringa in och ställa frågor. Samtalen haglade in. Jag kunde svarat på nio av tio frågor. Människor ringde in och var oroliga för tsunamis i Östersjön som skulle krossa Oskarshamns kärnkraft för att sedan sprida farliga ämnen i Sverige.
Upplysningsvis för de som inte vet det är det så att denna kunskap lärs ut på mellanstadiet. Då får eleverna lära sig hur jorden är uppbyggd med plattor och att Sverige ligger mitt på en sådan platta. Här kan helt omöjligt hända sådana naturkatastrofer. Jag skrek rakt ut när den tredje personen ringde in med en liknande fråga. Experten försökte gång på gång förklara omöjligheten men ändå är det som att dessa människor väljer att inte se sanningen. De tänker inte logiskt.

Jag ska ytterligare hylla en av de lärare jag haft som förmodligen påverkat mest tidigast. Min No-lärare på högstadiet, Jingo, lärde ut att man skulle tänka själv. Alltid. Du kan dö av kvicksilverförgiftning genom att dricka för mycket vatten men mängderna är så ofantliga att du dör av andra saker först. Tänk logiskt. När de går ut och varnar om att du inte ska äta Östersjöfisk. Hur mycket måste du äta om dagen för att du ska bli påverkad?
Mitt sunda förnuft säger att allt är ok i lagom mängd.
Rädsla är inte alltid logiskt och hade jag själv ägnat mina tankar åt bättre saker än att tänka över vad som kan hända alla jag håller av hade jag förmodligen hunnit med fler roliga saker.
Men.. jag är inte rädd för småkryp av olika slag i Sverige.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Hj%C3%A4rna
http://www.skane.se/sv/Webbplatser/SUS/Skanes-universitetssjukhus-Lund/Nyheter/Nyheter/Arkiv/2007/Februari/Hur_man_kan_bota_en_fobi_-_eller_att_mota_sin_radsla/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Logik