onsdag 24 april 2013

Svensk militär och Ryssland

Under påskhelgen gjorde Rysslands militär en övning ända upp på den svenska gränsen nordost om Gotland. Sverige var förvarnade om övningen och brydde sig inte om att skicka upp några flygplan för att visa upp vår kraft. Detta har lett till en hel del diskussioner.
Helt ärligt förstår jag inte varför.
Om nu detta var en uppvisning av Ryssland för att visa hur stora de är, varför förvarnade de då?
Att vi inte skickade upp någon militär för att visa att vi finns stör inte mig.
För mig är det något typiskt manligt. Spänn du dina muskler så spänner jag mina.
Det brukar ju verkligen leda till mycket bra saker.

Tro nu inte att jag är emot svensk militär. Jag är motståndare till att vi har rustat ner försvaret så pass mycket som vi har. Att vi tog bort värnplikten tycker jag är bra för individens frihet men jag tycker att försvaret är viktigt för Sverige. Hade våra svenska stormaktskungar sett hur det ser ut nu hade de förmodligen gråtit. För mig är försvaret och militären en viktig sak för ett land och jag tror det är direkt dumt att rusta ner för mycket. Vi måste alltid ha en "bank" om det skulle hända något.
svd.se

Jag förstår att det kan vara svårt att förklara ute varför vi ska satsa och investera så mycket pengar i svensk militär som det ändå görs men jag tycker det är försvarbart. Tar man bort all militär ska man vara väldigt väl medveten om att det inte går att rusta upp en ny snabbt. Att köpa in yrkesmilitär från utlandet är garanterat inte billigare. När en kunskap väl har försvunnit dyker den inte bara upp igen.
I helgen diskuterade jag detta med en som är väldigt insatt i ämnet och jag tyckte att han hade helt rätt och vi var överens i detta. Svensk militär behöver vara förberedd om det skulle hända någonting. Vi kan inte lita på att alla andra människor på jorden är snälla och tycker att vi ska vara ifred. Vår ställning under andra världskriget är för mig pinsam.
Hur kunde vi stå och se alla tillfångatagna människor transporteras genom Sverige utan att göra någonting? Det är fruktansvärt i min värld.

Att vi har en fungerande militär i Sverige ser jag som viktigt och jag tycker det är viktigt att vi har chefer och befäl som kan leda grupper om det skulle bli krig. Under tiden, förhoppningsvis behövs det aldrig, kan denna militär hjälpa nödställda i andra länder som de gör idag. De hjälper de människor som inte kan försvara sig själv. De ser till att barn får gå till skolan och kvinnor till sina arbeten i länder där demokrati inte är något viktigt. Detta gör den svenska militären värd varenda krona den kostar idag.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16651387.ab
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3949&artikel=5513818