fredag 12 april 2013

Sockerskatt i Finland

Tjockisskatt på flygen, extraskatt för de som använder tobak och alkohol. Finland inför nu sockerskatt på matvaror med mycket socker. Min tanke är nu när något ska vara normalt.

linusgrudd.se
Finns supermänniskan som inte behöver någon extra skatt?

De extra skatter som läggs på handlar alla om vad någon förtär. När ska skatten öka för de som idrottar? Finns förmodligen fler skador på en idrottande människa än en som inte rör sig mer än normalt. När ska de extra skatterna införas på frukt då de kan ge hål i tänderna? Grönsaker är säkert inte riktigt bra för klimatet. Lika bra att beskatta det med. Kreatur är miljöbovar och ska kanske med skattas extra för?
Var går gränsen?

Det kanske hade varit bättre att införa försäkringar för vården, minskat skatten till landstinget med hälften och sett till att var och en då fick betala för den vård de använde?
(Detta är inget jag tycker utan jag spånar fritt i hela inlägget)

Är det rätt att renlevnadsmänniskor ska betala för andra människors problem? Ok att nu de som väger för mycket, använder tobak och alkohol och nu även de som äter för mycket socker ska skatta mer för att betala igen vad de kommer att kosta sjukvården. Hur gör vi med de passiva rökarna?
De barn och ungdomar som far illa för att föräldrarna har ett missbruk?
Hur ska skatten läggas för att de ska få det så bra som möjligt?

Jag äter i princip inget kött. Jag använder inte tobak och dricker alkohol ytterst sparsamt. Jag lever på frukt och grönsaker. Jag äter mycket godis, det är min last. Jag idrottar inte så att jag kan skada mig. Jag är, förutom sista halvåret, friskheten själv.
Jag utnyttjar inte vården och det jag gjort det har jag fått betala själv.
Under hela min livstid kan jag räkna på en hand de gånger jag varit sjuk.
Att vara lite förkyld räknar jag inte men jag har inte ens haft influensan. Jag är alltid frisk.
Hur ska då jag beskattas?

Grädde blir man fet av. Ska den beskattas extra?
Smör och margarin?
Listan kan göras väldigt lång..

Min tanke är att det borde komma en tankeställare snart för var gränsen ska gå gällande vilka skatter som ska tas ut av medborgare runt om. Svenskar är redan väldigt skattetyngda. Jag köper vissa av de skater som finns medan jag tycker att andra går till överdrift.

http://sverigesbryggerier.se/2010/12/snedvriden-sockerskatt-i-finland/
http://www.svtplay.se/klipp/1133266/sockerskatt-i-finland