lördag 6 april 2013

Någon som blir förvånad över detta?

Svensk skola skadligt och fördummande för elever men lärarna ska ha mer i lön.
Bra sammanfattning? Länken är högst läsvärd.

Jag vet att jag hoppar runt på en hel del människors tår nu. Jag ber om ursäkt för det men jag tycker att det måste gå att se detta för vad det är. När jag själv gick i skolan var jag starkt kritiskt till PBL.
PBL stod för just problembaserat lärande.
Jag avskydde det och såg inte meningen med det. När vi arbetade i grupp betydde det antingen att jag tog på mig att göra det mesta själv, jag är ingen person som tycker om att samarbeta. Fick jag inte bestämma lade jag mig platt och lät någon annan sköta allt.
Där kom mitt sanna jag fram.
Helt meningslöst lärande och mina största minnen av de lektioner som genomfördes så, trots att de inte var så många då vi som gick natur ofta blev besparade detta, var att vi satt runt ett av de runda borden och pratade om vad vi skulle göra i helgen.
Enda gången någon jobbade var när läraren kom och ställde sig jämte.
Jag har alltid tyckt om katederundervisningen och hade till och med problem med att göra ett vanligt arbete. När vi hade det på gymnasiet betydde det för mig fri tid vilket gjorde att jag jobbade ett extrapass, åkte hem eller gick på stan. Arbetet gjorde jag kvällen före.
Då kunde jag sitta hela natten och banna mig för att jag inte hade gjort det innan men det hjälpte inte för jag gjorde likadant nästa gång. Och nästa gång..

Nästa sak som kritiseras i texten är åldersblandade klasser.
Jag har varit lika kritisk till det.
Anledningen till det är samma som ovan och jag tror bara att det gynnar de starkare eleverna.
Jag har alltid haft väldigt lätt för mig i skolan och anledningen att jag fick gå om ett år i skolan (gymnasiet) var inte att jag var dum i huvudet utan totalt ointresserad.
Jag avskydde skolan. Det var det tråkigaste som fanns och jag vantrivdes.
Jag jobbade och spelade mycket hellre musik.
Utöver det hade jag börjat intressera mig för politiken och insett att det gick att slippa väldigt mycket tid i skolan genom att åka på politiska saker skolan inte fick stoppa mig från.
Jag vet att det låter hemskt men det var så det var och alla gör sina misstag i livet även om jag envist påstår att det förmodligen var det extraåret som behövdes för att jag skulle komma dit jag är idag.

Jag tror att inför framtiden ska skolan ändras betydligt.
Jag tror det bästa för varje enskild elev hade varit en flexibel skolstart med prov för att gå upp en årskurs. Med detta menar jag att vissa barn är redo att börja skolan vid fem års ålder medan andra kanske bör vänta till de är sju år. För att gå upp en årskurs skulle man ha behövt klara alla de krav som finns för det stadiet. I mina ögon hade detta gjort att skolan blev betydligt mer anpassad efter varje elev och eleverna hade gått i samma klass som dem med samma kunskaper även om åldern inte hade varit densamma. Då tror jag att vi hade haft en skola för alla.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/modern-undervisning-far-underkant