tisdag 9 april 2013

Tjockisskatt på flyg

Den som röker får betala extra skatt för det. Samma med den som snusar. Om du är en livsnjutare som väger lite för mycket kommer det nu bli dyrare för dig att åka inom Samoa som blir först i världen med att införa en tjockisskatt på flygresor.
Det innebär att den som är överviktig får betala mer för sin biljett.

aftonbladet.se
Jag är väldigt emot skatter överhuvudtaget men kan se för och nackdelar med mycket. Detta kanske är effektivare än alla tusentals bantningsmetoder som uppenbarligen inte fungerar då övervikt nästan räknas som en folksjukdom i västvärlden.
Självklart kan man ha olika benstomme och olika personer är byggda på olika sätt men faktum kvarstår att är du fet så har du ett för högt kaloriintag. Du äter mer än du rör dig.

Denna skatt innebär med all sannolikhet att mina resor kommer bli billigare. Jag har turen att ha en ämnesomsättning som förmodligen ligger en bra bit över det normala. Jag kan äta och göra precis vad jag vill utan att gå upp i vikt. Jag är som min mamma.

Alla vet idag att tobak och alkohol är farligt. Den som röker eller snusar vet vad de har gett sig in på. Det är samma med mat. Den som är tjock vet riskerna och kostar samhället pengar genom mag, knä och ryggoperationer. Kroppen är inte skapt för att bära runt på en väldig massa övervikt. Denna skatt kanske är bra för dem som är överviktiga. Det kanske blir en tankeställare!

Samoa räknas som ett av världens fetaste länder och jag förstår att många känner sig både trampade på och kränkta men det är egentligen inte någon annans problem att de är överviktiga. Det är enbart de själv som kan ta tag i detta. Jag hade en släkting som ringde och bad om hjälp med sin bantning. Hon levde på sallad men gick ändå upp i vikt. Mimosa, dallas, räk och gurksallad blir man dock inte smal på även om hon trodde det.

Nu låter jag förmodligen hemsk men det är ingen höjdare att sitta jämte en väldigt överviktig person. Jag har suttit många gånger jämte min pappa när vi åkt någonstans och då jag är liten och tunn får jag krypa ihop på min stol. Killen på bilden är extremt överviktig men när jag ser de personerna kan jag förstå de som ska sitta runt omkring. Tänk om mannen till höger vill gå på toaletten?
Personen på bilden blir en säkerhetsrisk om det skulle hända någonting. Att hamna jämte en väldigt överviktig person är lika kul som att hamna framför ett barn vars föräldrar inte lärt dem att sitta still och inte sparka den framför i ryggen.
Jag blir inte förvånad om detta kommer införas succesivt i resten av världen med.

http://www.aftonbladet.se/resa/flyg/article16527902.ab
http://www.aftonbladet.se/resa/article16486459.ab