tisdag 27 augusti 2013

Trädgården!

Mitt stora intresse i livet har sedan jag var liten varit trädgården! Jag tror att barn ofta blir lika sina föräldrar. Mina föräldrar tycker med om trädgården och jag var inte gammal när jag hjälpte till att räfsa (jag älskar hösten!) löv, plantera och binda blommor.
 
www.mesarbustes.fr
Callicarpa Bodinieri, Lila kinesisk glaspärlbuske
Intresset svalnade dock aldrig som de flesta andra saker har gjort och när jag köpte huset kom det en arkitektritad, men totalt överväxt, trädgård till. De som byggde huset hade lagt lika mycket energi på trädgården som huset och allt ritades och planterades för dem. Då det var totalt förväxt sparades endast de sorter som jag inte hade hjärta att ta bort enbart av den orsak att det var riktigt udda växter. Ornäsbjörk (Sveriges riksträd), atlasceder och en fantastiskt fin Callicarpa Bodinieri är några av de växter som fanns här. Jag tycker inte om björkar då det är träd som enbart klibbar i mina ögon så den lyckades jag missköta så att den dog. Samma gäller kastanj. Träden är fina men båda dessa sorter har för mycket jobb runt sig. Kastanjerna är nerklippta och sköts som buskar men alla björkar som stod på tomten som köptes till för två år sedan kapades. Atlascedern är totalt felplacerad i mina ögon men det är inte så lätt att flytta ett träd på tiotals meter. Den är klippt på sidorna och upp så långt det gick för att släppa in ljus. Atlasceder är annars riktigt fint då den har en utländsk känsla i sitt växtsätt.
reecoy.com
Näsduksträd!
Den fina kinesiska glaspärlbusken (callicarpa bodinieri) råkade jag tyvärr ta livet av men har nu istället köpt hem en vit buske som är betydligt mycket ovanligare än den lila även om båda har sin charm. Det roliga med denna buske var att det tog mig nästan tre år att ta reda på vad det var för något. Åtskilliga timmar på internet och frågor i varenda butik i södra Sverige ledde ingenstans tills jag hamnade på Växthuset i Kristianstad och deras Fredrik. Gissningsvis en av Sveriges främsta botaniker. Jag höll upp en kvist och fick svaret: "Callicarpa Bodinieri, kinesisk glaspärlbuske, lila, mycket ovanlig och vi har den inte." Jag blev rätt paff då ingen tidigare haft en susning. Hans arbetskamrater berättade att han utan problem kan sortera upp femtio kvistar utan blad efter latinsk namn, växtgrupp, svenskt namn och så vidare. Väldigt imponerande!

Blommande kejsarträd
Sedan dess är det den butik jag åker till när jag vill ha något till trädgården.

På tomten finns ett körsbärsträd, ett äppelträd och ett plommonträd. Jag är inte så förtjust i fruktträd även om det har sin charm. Plommonträdet har jag misshandlat bäst jag kunnat för att slippa det men då det ändå överlever klipps det för att jag ska slippa frukten på det. Det drar enbart till sig getingar och jag vill inte ha det när barnen är ute och leker. Körsbärsträdet är det inga större problem med då kråkorna äter upp bären direkt och äppelträdet bär fortfarande inte frukt. Det är nog det som är mest meningsfullt (speciellt då jag fått det av en väldigt fin person) annars köper jag helst ny frukt i affären.

Jag tänker ofta på att om jag hade lagt lika mycket pengar på behövande barn, som i trädgården, hade jag nog halverat deras problem. Sommartid vill jag vara hemma så jag kan sköta trädgården och jag hade många gånger behövt en pannlampa för att kunna fortsätta längre på kvällarna.

I sommar har halva tomten grävts upp för att lägga ner rör till ström. Lampor av olika slag har sedan köpts in till trädgården så att det ska vara möjligt att lysa upp den även nu i höst. När det ändå gjordes grävdes en ny damm och ett fall har ordnats mellan dammarna. Jag älskar sten av alla slag och det har därför lagts plattor och ofantliga massor sten överallt.

Mina tips för dig med trädgård:
  • Plantera så du ska slippa luka ihjäl dig. Hostor, daggkåpa och revsuga är perfekt för att täcka upp.
  • Gräs är alltid tacksamt och handeln har väldigt många sorter.
  • Rödbladig smällspirea (Red Devil ofta kallad) är en perfekt lättskött växt som ger en färgklick!
  • Callicarpa Bodinieri, lila eller vit, är ett måste med sina fina bär.
  • Japansk hänglärk och även japansk blodlönn är väldigt dekorativa.
  • För dig som bor i södra Sverige är dessutom ett Kejsarträd ett måste! (Paulownia) Trädet klarar att överleva här längst söderut och är otroligt fint när det blommar! I Malmö står ett par stycken att beskåda om man har vägarna förbi där. Där står även ett par
  • Näsduksträd som är väldigt dekorativa.
  • Plantera in smultron och jordgubbsplantor i alla rabatter så uppskattar barnen med en tur i trädgården. Dessa täcker dessutom också upp bra.